Dodik, Ivanić: RS neće dozvoliti da bude razbijena

Svjetlana Šurlan
Dodik, Ivanić: RS neće dozvoliti da bude razbijena

Banjaluka - Institucije RS i njeni predstavnici na nivou BiH neće dozvoliti da Srpska bude razgrađena i ukinuta, za šta se otvoreno zalažu predstavnici bošnjačkih političkih partija.

Taj stav usaglasili su juče predsjednik RS Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na sastanku u Banjaluci. Otvorene prijetnje stigle su iz SDA, koja je usvojila rezoluciju o ustavnim promjenama koja podrazumijeva ukidanje entiteta, dok su poslanici SDP-a i BPS-a u Parlamentu BiH Denis Bećirović, Mirsad Mešić i Zaim Backović predložili rezoluciju o genocidu u Srebrenici čija je srž da se nastanak RS dovede u vezu sa zločinima u toj opštini. Podnošenje rezolucije o identičnom pitanju Narodnoj skupštini RS najavio je i potpredsjednik RS i funkcioner SDA Ramiz Salkić.

Dodik je istakao da je sa Ivanićem usaglasio stav da svi važni politički faktori iz RS, a pogotovo oni u Parlamentu BiH ne podrže upućivanje rezolucije u parlamentarnu proceduru.

- Još pri usvajanju dnevnog reda predstavnici RS u Parlamentu BiH neće dati saglasnost za dalje kretanje ove rezolucije - istakao je Dodik.

On je naglasio da nije dobro da se koristi godišnjica zločina u Srebrenici i tako pokušavaju usložniti politički odnosi u BiH.

- Taj događaj treba da prođe u miru i dostojanstvu i da se oda počast žrtvama. Ako se političkim aktivnostima nastoji stalno usložnjavati politička situacija, time se može usložniti i bezbjednosna situacija, a to nikome ne treba - kazao je Dodik.

Dodao je da Salkić može biti predlagač rezolucije, ali da on u ime Kabineta predsjednika RS neće taj dokument uputiti u parlament.

- Prevelika je politizacija 11. jula i insistiranje na kvalifikaciji koju smo toliko puta do sada odbili. Termin genocid se pokušava nametnuti RS i bošnjačka politička struktura želi osnovu za razgradnju RS. To zatvara mogućnost mog prisustvovanja obilježavanju godišnjice u Srebrenici i da se tamo uradi ono što je svrha - oda počast žrtvama, osudi zločin i da podrška da svi oni koji su činili zločin odgovaraju - naglasio je Dodik.

Ivanić je kazao da treba odvojiti poštovanje prema žrtvama od njihove političke zloupotrebe.

- Takmičenje ko će predložiti više rezolucija znajući da od njih nema ništa stvara negativnu klimu i politizaciju događaja koji ne treba politizovati - kazao je Ivanić.

Dodao je da je najgore što politizacija dolazi i od ljudi koji se jednom godišnje sjete Srebrenice i koji gotovo nikada tamo ne budu.

- Žrtve takvima služe za ličnu afirmaciju. Kao član Predsjedništva spreman sam da tom događaju dam dignitet i poštovanje, pa i da budem prisutan ako to bude događaj kojim se posvećuje pažnja žrtvama i koji je okrenut budućnosti - istakao je Ivanić.

Naglasio je da, ako se nastavi sadašnja politizacija, on sigurno neće biti 11. jula u Srebrenici.

- Kako je počelo, moj odgovor će morati da bude "ne", a volio bih da ne bude tako. Ako se nastavi takmičenje rezolucijama i pokušaji da se tim događajem ospori postojanje RS, ja zaista ne mogu, uz svu dobru volju, u tome učestvovati. Vidjećemo u kojem pravcu će sve ići tokom juna - kazao je Ivanić.

Dodik i Ivanić su razgovarali i o evropskim integracijama i reformama. Dodik je kazao da su institucije RS opredijeljene za evropske integracije i sprovođenje reformi, ali da Srpska u skladu sa svojim nadležnostima mora da bude vidljiva u tim procesima.

- Evropski put BiH nije i neće biti zaustavljen od RS. Mi želimo da u tome budemo vidljivi u skladu s našim potencijalom i nadležnostima - istakao je Dodik i dodao da je s Ivanićem postigao visok stepen saglasnosti.

Ivanić je izrazio zadovoljstvo što postoji saglasnost s Dodikom u vezi sa evropskim putem i ubrzavanjem tog procesa.

- Postoji zajednički zahtjev prema premijerima entiteta i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH da ubrzaju dogovor u vezi sa reformama - kazao je Ivanić i dodao da su mu prenesene tvrdnje da su institucije RS već ušle u promjene i da idu progresivnije.

- Obaveza svih nas je da iskoristimo povoljan ambijent koji nam EU daje i bilo bi izuzetno značajno da do posjete visokih zvaničnika EU, koja se očekuje, dođemo do dogovora o ekonomskim reformama - istakao je Ivanić i dodao da zajednički treba pritisnuti međunarodne finansijske institucije da bi se vidjelo šta se može dobiti kao motivacija za reforme.

Tužba

Odgovarajući na pitanje kako će reagovati na moguću inicijativu za reviziju procesa pokrenutog na osnovu tužbe BiH prema Srbiji za genocid, Mladen Ivanić je rekao da neće dati saglasnost za to.

- To je prazna priča na koju je sud već stavio tačku - istakao je Ivanić.

Usaglašeni stavovi

- Neće biti dozvoljena razgradnja RS

- RS neće podržati rezolucije o Srebrenici

- Evropski put BiH treba ubrzati, a RS mora imati ulogu u skladu sa svojim nadležnostima

- Nema podrške za reviziju postupka na osnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana