Dodik: Saglasnost na oružane snage i VSTS biće povučena

Srna
Dodik: Saglasnost na oružane snage i VSTS biće povučena

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik poručio je večeras da će biti povučene saglasnosti Republike Srpske date na sporazume o vojsci /formiranju Oružanih snaga BiH/ i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/.

“Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Mi ćemo povući naše saglasnosti na sporazume o vojsci i VSTS-u”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da postoji želja da se predloži, a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz rušenje zakona o vojsci u roku od nekoliko mjeseci formira vojska Republike Srpske.

“To je sve u skladu sa Ustavom i nema mjesta na svijetu gdje se zakonom pokušava srušiti Ustav, samo nama pokušavaju tako nešto da kažu. U Ustavu BiH piše da postoji vojska Republike Srpske”, naveo je Dodik.

On je pozvao na konsenzus u Narodnoj skupštini Republike Srpske prema tim i drugim bitnim pitanjima za Srpsku, među kojima su i nametnute odluke visokih predstavnika.

Prema njegovim riječima, konsenuz mora biti suštinski, mora biti rigorozan odnos u odbijanju svih odluka visokih predstavnika koje nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

On je ukazao na to da u Srpskoj postoji većina koja može odlučivati, dodajući da bi bilo dobro da u stvarima bitnim po Srpsku svi u tome budu, te ih je i pozvao na to.

“Mi smo ti koji imamo izvorna ovlaštenja, a to što neko kome je dato da tumači Dejtonski sporazum kroz izvršne odluke nameće promjenu ustavnog sistema, to mu nije dato”, istakao je Dodik.

Ne postoje, naglasio je, nikakva primoravanja nekog da nešto radi, već da vlast i skupštinska većina raspolažu sa dovoljno kapaciteta da rade ono što je neophodno i što je konceptualni pristup.

Konstatovao je da se u Srpskoj sve problematizuje, kao što je najnoviji slučaj sa zakonom o šumama i odlukom Ustavnog suda BiH vezanom za taj zakon.

“Kažu da se to mora urediti na nivou BiH, a čim se to uređuje na nivou BiH , onda se daje pravo da BiH raspolaže tom imovinom. Da ne govorim o tome kako bi i da li bi ikada bilo saglasnosti FBiH da se formiraju žŠume Republike Srpske”, naveo je Dodik.

On je naglasio da to i slično tome treba odbiti i odbaciti.

Dodik: Gradonačelnik Bijeljine da otkloni zastoje ili slijedi odluka o opozivu

 Najviše rukovodstvo SNSD-a i predstavnici koalicije "Dogovor za Bijeljinu" pozvali su bijeljinskog gradonačelnika Ljubišu Petrovića da što prije otkloni sve zastoje i blokade u gradu ili će na sastanku 15. oktobra odlučiti o pokretanju pitanja njegovog opoziva.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je novinarima da su danas na sastanku sa koalicijom "Dogovor za Bijeljinu" pozvali gradonačelnika Bijeljine da što prije otkloni sve zastoje i blokade vezane za provođenje odluka i planova koji su ranije doneseni za razvoj grada.

Dodik je naveo da je od gradonačelnika zatraženo da se uputi u efikasnije rješavanje infrastrukturnih problema nego što je to bilo do sada, te su ga pozvali i na razgovor o tome.

Prema njegovim riječima, koalicija "Dogovor za Bijeljinu" poziva SDS, PDP i DNS u tom gradu da zajedno razmotre situaciju i pokušaju deblokirati i obezbjediti da gradonačelnik obavlja svoj posao.

"Ukoliko se to ne uradi u narednih 15-ak dana, koalicija žDogovor za Bijeljinuž, ojačana predsjednicima političkih partija na republičkom nivou koje čine tu koaliciju, sastaće se 15. oktobra u Bijeljini i odlučiti da li će pokrenuti pitanja opoziva gradonačelnika", rekao je Dodik.

On je naveo da je na sastanku konstatovao da skupštinska većina u Skupštini grada Bijeljina i ova koalicija odlično funkcionišu, a da ocijenjeno da je grad u zastoju jer gradonačelnik opstruiše razvoj i njegove aktivnosti nisu u skladu sa ranijom dinamikom kakva je bila u tom gradu.

Dodik je dodao da je izražena i zabrinutost zbog takve situacije, kao i da nije moguće sakriti nerad na poziciji gradonačelnika, da to ima ozbiljne reperkusije na razvoj grada i da se ne prate uspješno projekti koje je Republika zacrtala za taj grad, a zahtjevaju bržu dinamiku u radu Gradske uprave.

"Sve to skupa utiče na političko i stanje ekonomskog razvoja Bijeljine", naglasio je Dodik, koji je ukazao na značajnu štetu koja se nanosi ovom gradu kao i da ne dozvoljava tolerisanje jedne takve situacije.

On je rekao da Bijeljinu čeka važan broj projekata, a "inertnim" gradonačelnikom ne može da se nadoknadi očigledan zastoj, jer se u Bijeljini završavaju samo projekti započeti u vrijeme pokojnog gradonačelnika Miće Mićića, dok novih inicijativa nema.

Dodik je naglasio da inicijative koje ima skupštinska većina blokira gradonačelnik.

Sastanku, održanom u Banjaluci, su pored Dodika prisustvovali potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković, generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović, te predstavnici koalicije "Dogovor za Bijeljinu"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana