Dodik: Gasifikacija je strateški projekat za Srpsku

Srna
Foto: Rtrs

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je početak radova na distributivnom gasovodu Pale-Jahorina dio kontinuirane borbe da se dođe do kvalitetnog snabdijevanja gasom širom Srpske, što je dugo opstruisalo Sarajevo.

Dodik je rekao da se godinama čeka da se ostvari jedan od strateških projekata za Republiku Srpsku, a to je gasifikacija, koja u Srpsku donosi potpuno ispravan i energent koji garantuje dugoročnu energetsku stabilnost i bezbjednost, što je dugo opstruisalo Sarajevo.

"Gas je predstavlja strateški energent za razvoj", rekao je Dodik novinarima na Jahorini.

Prema njegovim riječima, da je ovo urađeno prije 12 godina uz sadašnju cijenu gasa, Republika Srpska je mogla privući značajan broj investitora koji bi sada gradili fabrike uz garanciju jeftinog snabdijevanja gasom.

"Međutim, sudbina nam je namijenila da stalno za sve moramo da patimo, da budemo uporni, izdržljivi i Svesrpski sabor je pokazao i dokazao da energija ne splašnjava", istakao je Dodik.

On je naveo da Jahorina nije slučajno izabrana za proces gasifikacije, ističući da će se gas, između ostalog koristiti za grijanje, hlađenje, kao i proizvodnju električne energije, koja će na ovom prostoru biti sve više potrebna.

"Mi smo na granici mogućnosti da se putem postojeće mreže obezbijedi prenos električne energije za objekte ovdje, a sa povećanjem kapaciteta i distribucije gasa biće to svakako daleko sigurnije i bolje i u narednih nekoliko godina ćemo to pitanje trajno na najbolji mogući ekološki način riješiti", istakao je Dodik.

On je naveo da se ovaj projekat radi na osnovu Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru, dodajući da će vlade Srbije i Srpske u okviru resora razraditi okvirne planove za njeno sprovođenje nakon što bude usvojena u narodnim skupštinama Srbije i Republike Srpske.

"To će dati jednu novu dimenziju. Vidimo da neki od toga prave bauk, ali bauka nema. Ovdje se radi o operativnim poslovima koje treba da uradimo", naveo je Dodik prije početka radova na distributivnom gasovodu Pale-Jahorina.

On je zahvalio i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru "Srbija gasa" Dušanu Bajatoviću, koji, kako je rekao, pokazuju entuzijazam da se ovaj projekat završi, dodajući da će iskustva iz Srbije koja je skoro u cjelini gasifikovana biti korisna i za Republiku Srpsku.

On je naveo da je odlučeno da se postojeći protok gasa kroz mjesto Šepak podigne sa stanovišta moguće distribucije gasa, te da se samim time poveća i kapacitet potrošnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana