Додик: Гасификација је стратешки пројекат за Српску

Srna
Foto: Rtrs

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је почетак радова на дистрибутивном гасоводу Пале-Јахорина дио континуиране борбе да се дође до квалитетног снабдијевања гасом широм Српске, што је дуго опструисало Сарајево.

Додик је рекао да се годинама чека да се оствари један од стратешких пројеката за Републику Српску, а то је гасификација, која у Српску доноси потпуно исправан и енергент који гарантује дугорочну енергетску стабилност и безбједност, што је дуго опструисало Сарајево.

"Гас је представља стратешки енергент за развој", рекао је Додик новинарима на Јахорини.

Према његовим ријечима, да је ово урађено прије 12 година уз садашњу цијену гаса, Република Српска је могла привући значајан број инвеститора који би сада градили фабрике уз гаранцију јефтиног снабдијевања гасом.

"Међутим, судбина нам је намијенила да стално за све морамо да патимо, да будемо упорни, издржљиви и Свесрпски сабор је показао и доказао да енергија не сплашњава", истакао је Додик.

Он је навео да Јахорина није случајно изабрана за процес гасификације, истичући да ће се гас, између осталог користити за гријање, хлађење, као и производњу електричне енергије, која ће на овом простору бити све више потребна.

"Ми смо на граници могућности да се путем постојеће мреже обезбиједи пренос електричне енергије за објекте овдје, а са повећањем капацитета и дистрибуције гаса биће то свакако далеко сигурније и боље и у наредних неколико година ћемо то питање трајно на најбољи могући еколошки начин ријешити", истакао је Додик.

Он је навео да се овај пројекат ради на основу Декларације усвојене на Свесрпском сабору, додајући да ће владе Србије и Српске у оквиру ресора разрадити оквирне планове за њено спровођење након што буде усвојена у народним скупштинама Србије и Републике Српске.

"То ће дати једну нову димензију. Видимо да неки од тога праве баук, али баука нема. Овдје се ради о оперативним пословима које треба да урадимо", навео је Додик прије почетка радова на дистрибутивном гасоводу Пале-Јахорина.

Он је захвалио и предсједнику Србије Александру Вучићу и директору "Србија гаса" Душану Бајатовићу, који, како је рекао, показују ентузијазам да се овај пројекат заврши, додајући да ће искуства из Србије која је скоро у цјелини гасификована бити корисна и за Републику Српску.

Он је навео да је одлучено да се постојећи проток гаса кроз мјесто Шепак подигне са становишта могуће дистрибуције гаса, те да се самим тиме повећа и капацитет потрошње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана