Dodik: Erdogan je u pravu da je propao sadašnji poredak u svijetu

GS
Foto: Arhiva

ANTALIJA – Pred Bosnom i Hercegovinom dosta je posla u smislu provođenja reformi ali sastanak planiran za sredinu marta u Briselu obećava pozitivan ishod za otvaranje pregovora sa EU.

Ovo je istaknuto na sastanku koji su članovi Predsjedništva BiH, uoči otvaranja Diplomatskog foruma u Antaliji sa Agnelinom Ajhorst, direktorom za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove.

Osim Željke Cvijanović, Denisa Bećirovića i Željka Komšića, članova Predsjedništva BiH, između ostalih, forumu u Antaliji prisustvuju i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske kao i Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH.

Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Turske otvarajući Diplomatski forum rekao je da se radi o najvećem skupu koji okuplja lidere država i vlada na jednom mjestu te dodao da je razmjena informacija i ideja ključna u trenutcima kada se politika na globalnom nivou suočava sa brojnim izazovima.

"Prolazimo kroz veoma problematično vrijeme ispunjeno velikim krizama u svijetu. Ne možemo govoriti da ćemo uspostaviti neki novi poredak, ali istina, pravda i saradnja su ključni", rekao je Erdogan.

Govor Erdogana pozdravio je i Dodik koji je rekao da turski predsjednik ima realan pristup svim stradanjima te da je u svom govoru osudio licemjerstvo drugih, naročito zapadih zemalja.

"Predsjednik Erdogan je u pravu da je propao sadašnji poredak u svijetu i da je neophodno uspostavljanje multipolarnog svijeta", napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

U okviru foruma, Dodik i Cvijanovićeva sastali su se i razgovarali sa Viktorom Orbanom, predsjednikom Vlade Mađarske kao i Petrom Sijartom, ministrom spoljnih poslova ove zemlje.

"Uvijek je lijepo sresti naše iskrene i osvjedočene prijatelje", napisala je Cvijanovićeva na "Instagramu".

Tokom boravka u Antaliji, Dodik se ne kratko sastao i sa Erdoganom, a planirano je da razgovara i sa Sergejem Lavrovim, ministrom spoljnih poslova Rusije.

Sam Lavrov je govorio na jednom od panela gdje je rekao da su svi principi iščezli kada je riječ o svjetskoj ekonimiji, okrivljujući Zapad za katastrofalno stanje.

"Pokušali su u Ukrajini da uguše sve rusko. Pokušali su uništiti rusku kulturu, tradiciju i jezik. Možete li zamisliti da se engleski jezik zabrani u Irskoj ili njemački u Švajcarskoj", upitao je Lavrov na panelu na kojem je prisustvovala i Cvijanovićeva.

On je ukazao i na činjenicu da je Zapad prekršio dogovor o Ukrajini, sklopljen sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, istakavši da su članice NATO saveza to vrijeme iskoristili da vojno ojačaju Ukrajinu, prenose Nezavisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana