Dodik: Epidemija će nanijeti gubitke od 750 do 800 miliona KM, vanrednim stanjem brže će biti sanirane posljedice

GS
Dodik: Epidemija će nanijeti gubitke od 750 do 800 miliona KM, vanrednim stanjem brže će biti sanirane posljedice

BANjALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se zbog posljedica pandemije virusa korona gubici akumuliraju iz dana u dan i da će, shodno određenim procjenama, gubici biti od 750 do 800 miliona maraka.

Napominje da su donesene tri ekonomske mjere da bi se uticalo na ekonomiju.

- Prvo je da se očuvaju standard i plate. Apelujemo na poslodavce da ne otpuštaju radnike, s njima ćemo dogovoriti da se nadoknade gubici. Drugo je da se očuva proizvodna aktivnost koliko je to moguće, u svakom pogonu treba da rade radnici uz mjere zaštite. Treća mjera je osiguranje mjera široke potrošnje - dodaje Dodik, prenosi Kliks.

Potencirada, pored svega, ekonomija ostaje problem.

- Ovdje je riječ o spoljnim uticajima na ekonomiju. Ograničena je mogućnost proizvodnje, transporta, odjednom je prestalo sve. Gubici se akumuliraju svaki dan sve više. Juče smo imali prosjek da je taj gubitak koji ćemo imati od 750 do 800 miliona KM i to nije konačan iznos. U tom pogledu pripremamo mjere. Nećemo davati nikakva obećanja koja ne možemo ispuniti - istakao je Dodik.

Napominje da se formira fond za podršku privredi koji treba da ima 500 miliona maraka.

- Imali smo odličan razvoj ekonomije u januaru i februaru, a onda je došla kriza. Svakom onom ko je imao štetu ćemo prići i pokušati da osiguramo novi početak. Mjere moraju da imaju niz stvari, one moraju da se kreiraju na nivou BiH. Jedna od tih mjera je vezana za Centralnu banku - kazao je Dodik.

Navodi kako će nastati šteta veća nego što bi bili troškovi zaduživanja.

- Očekujemo od MMF-a jedan transfer od oko 15 miliona KM. Imamo mogućnost da prepakujemo budžet Republike Srpske, u njemu ćemo naći rezerve. Imamo dosta mogućnosti da osiguramo sredstva i usmjerimo ih ka ekonomiji. Ovo jeste ozbiljna situacija, ali nije za paniku - rekao je Dodik.

Istakao je da će nakon uvođenja vanrednog stanja u Republici Srpskoj brže biti donošeni propisi i uredbe sa zakonskom snagom koje će, prije svega, biti podrška uvedenim mjerama republičkih vlasti radi efikasnijeg saniranja ekonomskih i drugih posljedica virusa korona.

- To podrazumijeva da država može da plati doprinose za radnike u privatnom sektoru, da se regulišu određena prava radnika iz radno-pravnih odnosa i prolongiraju porezi. Ne radi se o tome da će nekome nešto biti otpisano, već će se porez samo prolongirati, reprogramirati ili će biti stavljen neki moratorijum. A kasnije i zavisno od krize vidjećemo na koje sve načine i u kojem periodu će se taj porez plaćati -rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, prenijela je Srna.

On je ponovio da se porez mora plaćati, a država je tu da pomogne.

Dodik je rekao da će se nakon uvođenja vanrednog stanja promijeniti odredbe Zakona o kaznama, te da zagovara formiranje posebnih odjeljenja tužilaštava i sudova da bi se adekvatnije reagovalo na kršenje uvedenih mjera.

- Tu je i niz mjera u poljoprivredi – povećanje budžeta, 9.000 paketa za sjetvu, podrška svim poljoprivrednim proizvođačima... - rekao je Dodik.

On je konstatovao da je vanredno stanje povodom virusa korona u Srpskoj moglo biti uvedeno ranije, te da se bespotrebno izgubilo vrijeme.

Odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske usljed virusa korona od danas je stupila na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana