Dodik: Arhivska građa da pripadne entitetima

Srna
Dodik: Arhivska građa da pripadne entitetima

GACKO - Arhivska građa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju mora da svoje mjesto nađe na lokacijama i u strukturama koje pripadaju entitetima, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je, komentarišući zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da navedena arhivska građa bude pohranjena u BiH, istakao da Bećirović djeluje kao muslimanski predstavnik, a ne kao Predsjedništvo.

"Tako da je irelevantno šta on govori. Predsjedništvo čak nije ni nadležno da rješava to pitanje. Arhiv je pitanje kojim se bavimo duže vremena i on mora da se nađe na lokacijama i strukturama koje pripadaju entitetima", rekao je Dodik novinarima u Gacku.

On je dodao da Bećirović samo reciklira određene stare zahtjeve muslimana u BiH.

"U svakom slučaju irelevantno je da se samo jedan član Predsjedništva nešto raspisao, nešto on misli da treba, evo neka radi da vidimo šta će uraditi. Neće ništa uraditi", naglasio je Dodik.

Ukoliko BiH ne bude ustavna, neće je ni biti

- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da, ukoliko BiH ne bude ustavna, neće je ni biti, kao i da je stav Srpske jasan bez obzira na silne rezolucije, deklaracije i zauzimanje stavova.
"Vratite zemlju na ustavnu strukturu. Ako nije na ustavnoj sturkturi, ona neće opstati", rekao je Dodik novinarima u Gacku, komentarišući rezoluciju Organizacije islamske saradnje o BiH u kojoj se, između ostalog, odbacuju zaključci, izjave i aktivnosti kojim se "potkopavaju nadležnosti BiH".

Dodik je naveo da očigledno svi imaju pravo da govore o BiH, dok samo Republika Srpska navodno ne smije reći šta misli.

"Moram da kažem da, ukoliko BiH ne bude ustavna, neće je ni biti. Džaba im islamske deklaracije, džaba im deklaracije EU, džaba im američka administracija", poručio je Dodik.

U rezoluciji koju je usvojila Organizacija islamske saradnje ohrabruju se evropska i evroatlantska perspektiva BiH, hitnost sprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH i daje podrška aktivnostima na izmjenama Izbornog zakona.

U dokumentu, koji je usvojen na prijedlog Turske, odbacuju se "svi zaključci, izjave i aktivnosti predstavnika nižih nivoa vlasti, kojima se potkopavaju nadležnosti BiH, te poziva na secesionizam i stvaranje novih teritorijalnih jedinica".

Otimanjem imovine Srpskoj, pokušava se pribaviti suverenitet BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da suverenitet imaju entiteti, a ne BiH, te da se on pokušava pribaviti BiH otimajući imovinu Republici Srpskoj.
Dodik je, komentarišući jučerašnju sjednicu Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj su bile tačke koje se miješaju u unutrašnje stvari Republike Srpske, poput izmjena Krivičnog zakona u vezi sa suverenitetom BiH i rezolucija u vezi sa slobodama u Srpskoj, ponovio da BiH nema suverenitet, te da odluke donesene na zajedničkom nivou nemaju obavezujuću snagu za entitete.

"Ovo nije zemlja koja je napravljena na taj način, nego tako da su entiteti subjekti unutrašnjih ali i spoljno-političkih pitanja, a ne da zajednički nivo nešto nama naređuje. Nego mi naređujemo njima i tako će i ostati. Tako su prošli i ovi zakoni, tako je prošla i deklaracija i tako će proći i BiH", rekao je Dodik novinarima u Gacku.

On je istakao da se Republika Srpska zalaže da se BiH vrati u okvire Ustava.

"Ono što imamo danas je nametnuto mimo Ustava i volje prije svega nas. Sada je vrijeme da napravimo reviziju. Ili vratite BiH na Ustav ili je neće biti, to je ono što govorimo uporno“, rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana