Додик: Архивска грађа да припадне ентитетима

Срна
Додик: Архивска грађа да припадне ентитетима

ГАЦКО - Архивска грађа Међународног кривичног суда за бившу Југославију мора да своје мјесто нађе на локацијама и у структурама које припадају ентитетима, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је, коментаришући захтјев члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да наведена архивска грађа буде похрањена у БиХ, истакао да Бећировић дјелује као муслимански представник, а не као Предсједништво.

"Тако да је ирелевантно шта он говори. Предсједништво чак није ни надлежно да рјешава то питање. Архив је питање којим се бавимо дуже времена и он мора да се нађе на локацијама и структурама које припадају ентитетима", рекао је Додик новинарима у Гацку.

Он је додао да Бећировић само рециклира одређене старе захтјеве муслимана у БиХ.

"У сваком случају ирелевантно је да се само један члан Предсједништва нешто расписао, нешто он мисли да треба, ево нека ради да видимо шта ће урадити. Неће ништа урадити", нагласио је Додик.

Уколико БиХ не буде уставна, неће је ни бити

- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да, уколико БиХ не буде уставна, неће је ни бити, као и да је став Српске јасан без обзира на силне резолуције, декларације и заузимање ставова.
"Вратите земљу на уставну структуру. Ако није на уставној стурктури, она неће опстати", рекао је Додик новинарима у Гацку, коментаришући резолуцију Организације исламске сарадње о БиХ у којој се, између осталог, одбацују закључци, изјаве и активности којим се "поткопавају надлежности БиХ".

Додик је навео да очигледно сви имају право да говоре о БиХ, док само Република Српска наводно не смије рећи шта мисли.

"Морам да кажем да, уколико БиХ не буде уставна, неће је ни бити. Џаба им исламске декларације, џаба им декларације ЕУ, џаба им америчка администрација", поручио је Додик.

У резолуцији коју је усвојила Организација исламске сарадње охрабрују се европска и евроатлантска перспектива БиХ, хитност спровођења пресуда Европског суда за људска права, Уставног суда БиХ и даје подршка активностима на измјенама Изборног закона.

У документу, који је усвојен на приједлог Турске, одбацују се "сви закључци, изјаве и активности представника нижих нивоа власти, којима се поткопавају надлежности БиХ, те позива на сецесионизам и стварање нових територијалних јединица".

Отимањем имовине Српској, покушава се прибавити суверенитет БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да суверенитет имају ентитети, а не БиХ, те да се он покушава прибавити БиХ отимајући имовину Републици Српској.
Додик је, коментаришући јучерашњу сједницу Парламентарне скупштине БиХ, на којој су биле тачке које се мијешају у унутрашње ствари Републике Српске, попут измјена Кривичног закона у вези са суверенитетом БиХ и резолуција у вези са слободама у Српској, поновио да БиХ нема суверенитет, те да одлуке донесене на заједничком нивоу немају обавезујућу снагу за ентитете.

"Ово није земља која је направљена на тај начин, него тако да су ентитети субјекти унутрашњих али и спољно-политичких питања, а не да заједнички ниво нешто нама наређује. Него ми наређујемо њима и тако ће и остати. Тако су прошли и ови закони, тако је прошла и декларација и тако ће проћи и БиХ", рекао је Додик новинарима у Гацку.

Он је истакао да се Република Српска залаже да се БиХ врати у оквире Устава.

"Оно што имамо данас је наметнуто мимо Устава и воље прије свега нас. Сада је вријеме да направимо ревизију. Или вратите БиХ на Устав или је неће бити, то је оно што говоримо упорно“, рекао је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана