Đokić: Šmit zadao težak i bolan udarac!

SRNA
Đokić: Šmit zadao težak i bolan udarac!

BANjALUKA - Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je Srni da je Kristijan Šmit, nametanjem izmjenama Izbornog zakona BiH, zadao težak i bolan udarac demokratskom razvoju BiH u trenutku kada je ona stala na evropski put.

Đokić je rekao da je potpuno apsurdno da država koja je konačno stala na evropski put ima nekog predstavnika iz međunarodne zajednice koji kreira njeno zakonodavstvo, umjesto da to rade domaće institucije.

"Šmit je nelegalano uspostavljeni visoki predstavnik u BiH i ta činjenica sama po sebi govori sve. Čovjek koji nema legalitet i legitimitet one uloge za koju se predstavlja, a još manje od toga ima pravo da se mijaša u izborni proces ili u zakonodavstovo BiH kao suverene države", istakao je Đokić.

Ne ulazeći u sadržaj onoga što Šmit želi da bude dio izbornog zakonodavstva BiH, Đokić je rekao da je neprihvatljivo da 29 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Evropi postoji država u kojoj neki stranac pokušava da uspostavlja zakonodavstvo.

"To ponižava sve nas koji živimo u ovoj zemlji, vrijeđa naše lično dostojanstvo, naš politički i svaki drugi oblik integriteta", rekao je Đokić.

On je uvjeren da u institucijama ove zemlje, u Srpskoj, FBiH i na nivou BiH, ima ljudi koji bi bili spremni da se dogovore o izbornom zakonodatsvu, a ne da to čini nelegalni stranac u BiH kakav je Šmit.

Njemački državljanin Kristijan Šmit, koji se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, rekao je danas da je donio odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH s ciljem, kako kaže, podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana