Đaci upijali tajne o nastanku struje

Milijana Latinović
Đaci upijali tajne o nastanku struje

Mrkonjić Grad - Obilazeći branu, generator i turbinu Hidroelektrane “Bočac” u Mrkonjić Gradu učenici drugog razreda banjalučke Osnovne škole “Branko Ćopić” u petak su pažljivo upijali tajne o proizvodnji električne energije.

Iako su pred njima još mnoge lekcije, kako školske, tako i one životne, znaju za velikana Nikolu Teslu zahvaljujući kome imamo struju, a obilazeći postrojenja Hidroelektrane “Bočac” vidjeli su mali djelić tajne koja pokreće svijet. Njihova razdragana lica i širom otvorene oči upijali su svaku riječ domaćina koji su se trudili da im na najjednostavniji način dočaraju kako uz pomoć vode iz Vrbasa proizvode struju. Pažljivo su slušali o značaju rijeke i koliko je važno sačuvati je od zagađenja.

- Saznali smo kako se voda pretvara u električnu energiju. Vidjeli smo branu i kako se voda ispušta u Vrbas - ispričala je učenica drugog tri razreda Anja Petrović.

Osmijeh sa lica tokom obilaska hidroelektrane nije skidao ni njen drug iz razreda Nikša Mandić.

- Pokazali su nam kako iz jedne velike česme prska voda i to je bilo baš uzbudljivo - rekao je Nikša.

Učiteljica Tanja Grbić-Lalović kazala je da su na ovaj jedinstveni izlet došla 24 dječaka i djevojčice.

- Završili smo obavezni nastavni plan i program i ovo je idealna prilika da djeca nauče nešto novo, mimo školskog gradiva. Iako je tek gradivom za peti razred predviđeno učenje o hidrocentralama i hidroelektranama, oni već sada znaju šta se ovdje proizvodi - rekla je Grbić-Lalović.

Istakla je da je ovo izuzetna prilika da osnovci nauče i kako da se ponašaju u autobusu, ali i na nekom nepoznatom mjestu gdje dolaze prvi put bez svojih roditelja.

Upravnik Hidroelektrane “Bočac” Mladenko Đaković rekao je da im je zadovoljstvo da ugoste učenike svih uzrasta koji dolaze željni znanja i uz bezbroj pitanja nastoje dokučiti kako se proizvodi struja. On je istakao da su organizovane posjete dio društveno-odgovornog poslovanja preduzeća.

- Djeci je ovo iskustvo za cijeli život, a s druge strane, nama je važno da se što više ljudi upozna o tome kako hidroelektrana radi te da se razbiju predrasude o tome da izaziva poplave i utiče na globalno zagrijavanje - rekao je Đaković.

On je dodao da su đaci imali priliku da vide i kako radi temeljni ispust koji služi za odmuljivanje u rijetkim prilikama, a koji je veoma zanimljiv za posjetioce jer fascinantno izgleda.

Kajak i kanu

Mladenko Đaković je istakao da je Hidroelektrana “Bočac” u velikoj mjeri društveno odgovorna u svom poslovanju, a to dokazuju i pripreme za Svjetski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama.

- Trenutno regulišemo vodostaj za održavanje Svjetskog kupa. To je sastavni dio našeg posla - rekao je Đaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana