Deset godina od čuvene posjete Ketrin Ešton Banjaluci: Pravosuđe lošije nego prije deceniju

Darko Momić, Vedrana Kulaga Simić
Deset godina od čuvene posjete Ketrin Ešton Banjaluci: Pravosuđe lošije nego prije deceniju

BANjALUKA - Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH, u koji su mnogi polagali velike nade, a koji je zvanično započet prije deset godina, u prisustvu visokih evropskih zvaničnika, nije dao rezultate zbog opstrukcija sa bošnjačke strane, prvenstveno iz centrale SDA, a s punim pravom se može konstatovati da je stanje u pravosuđu sada čak i gore nego deceniju unazad.

Stav je to sagovornika “Glasa Srpske” koji su imali određene uloge u tom procesu, koji je počeo 13. maja 2011. godine iz Banjaluke, u kojoj je tada bila i visoka predstavnica za spoljnu politiku i evropsku bezbjednost Ketrin Ešton. Eštonova je tada, nakon razgovora sa republičkim zvaničnicima, poručila da je EU spremna da pomogne BiH, otvori dijalog o radu pravosuđa i aktivira mehanizme kao odgovor na sve dileme, a obavila je u Sarajevu i razgovore sa bošnjačkim predstavnicima.

Trn u oku Srpske i tada su bili Sud, Tužilaštvo i Ustavni sud BiH, a to su sve prenijeli i zvaničnicima EU, kojima su svoje stavove iznosili i tokom svih narednih sastanaka delegacija koje su dobile zadatak da, kroz dijalog sprovedu u djelo dogovor iz Banjaluke.

Međutim da to neće biti nimalo lak posao moglo se vidjeti gotovo od samog početka, jer se između sastanaka i razgovora u okviru strukturalnog dijaloga i na drugim nivoima moglo čuti daleko više pesimističnih nego optimističnih stavova.

Posljednja runda razgovora u okviru strukturalnog dijaloga održana je prije gotovo tri godine i od tada nije održan nijedan sastanak ministara pravde u BiH pod pokroviteljstvom EU, a razgovori su zakočeni nakon što je zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić (SDA) u julu 2018. odbio da razgovara o pitanju tzv. proširene nadležnosti Suda BiH, a prećutnu podršku za opstrukciju cijelog procesa dobio je od predstavnika EU.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija kaže za “Glas Srpske” da je strukturalni dijalog proces započet sa dobrom namjerom, ali koji nije dao nikakav rezultat.

- Isključivu odgovornost za to snosi SDA, koja nije prihvatila ništa i koja je minirala dijalog da ne bi bilo nikakvog dogovora. SDA nije prihvatala čak ni ono o čemu je postignut kompromis pa čak ni prethodno usaglašene prijedloge predstavnika EU, poput Zakona o sudovima u BiH i niza drugih rješenja - kazao je Tegeltija, koji je bio jedan od aktera u tom dijalogu u vrijeme mandata u VSTS-u.

Sličan stav o sudbini dijaloga dijeli i profesor prava Vitomir Popović, koji je, takođe, bio učesnik pregovora o stanju u pravosuđu.

- Strukturalni dijalog nije dao nikakve rezultate. Srpska je tada bila najavila ozbiljna pitanja, poput referenduma i da se insistira da pitanja Ustavnog suda, Suda i Tužilaštva BiH budu dovedena u sklad sa Dejtonom, ali nije bilo ništa od toga. Rekao bih da imamo gore stanje nego kada je pokrenut dijalog - kazao je Popović za “Glas”.

Prva runda razgovora u okviru strukturalnog dijaloga održana je 6. juna 2011. godine u Sarajevu, a proces je otvorio tadašnji evropski komesar za proširenje Štefan File.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana