Десет година од чувене посјете Кетрин Ештон Бањалуци: Правосуђе лошије него прије деценију

Дарко Момић, Ведрана Кулага Симић
Десет година од чувене посјете Кетрин Ештон Бањалуци: Правосуђе лошије него прије деценију

БАЊАЛУКА - Структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ, у који су многи полагали велике наде, а који је званично започет прије десет година, у присуству високих европских званичника, није дао резултате због опструкција са бошњачке стране, првенствено из централе СДА, а с пуним правом се може констатовати да је стање у правосуђу сада чак и горе него деценију уназад.

Став је то саговорника “Гласа Српске” који су имали одређене улоге у том процесу, који је почео 13. маја 2011. године из Бањалуке, у којој је тада била и висока представница за спољну политику и европску безбједност Кетрин Ештон. Ештонова је тада, након разговора са републичким званичницима, поручила да је ЕУ спремна да помогне БиХ, отвори дијалог о раду правосуђа и активира механизме као одговор на све дилеме, а обавила је у Сарајеву и разговоре са бошњачким представницима.

Трн у оку Српске и тада су били Суд, Тужилаштво и Уставни суд БиХ, а то су све пренијели и званичницима ЕУ, којима су своје ставове износили и током свих наредних састанака делегација које су добиле задатак да, кроз дијалог спроведу у дјело договор из Бањалуке.

Међутим да то неће бити нимало лак посао могло се видјети готово од самог почетка, јер се између састанака и разговора у оквиру структуралног дијалога и на другим нивоима могло чути далеко више песимистичних него оптимистичних ставова.

Посљедња рунда разговора у оквиру структуралног дијалога одржана је прије готово три године и од тада није одржан ниједан састанак министара правде у БиХ под покровитељством ЕУ, а разговори су закочени након што је замјеник министра правде БиХ Незир Пивић (СДА) у јулу 2018. одбио да разговара о питању тзв. проширене надлежности Суда БиХ, а прећутну подршку за опструкцију цијелог процеса добио је од представника ЕУ.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ и бивши предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија каже за “Глас Српске” да је структурални дијалог процес започет са добром намјером, али који није дао никакав резултат.

- Искључиву одговорност за то сноси СДА, која није прихватила ништа и која је минирала дијалог да не би било никаквог договора. СДА није прихватала чак ни оно о чему је постигнут компромис па чак ни претходно усаглашене приједлоге представника ЕУ, попут Закона о судовима у БиХ и низа других рјешења - казао је Тегелтија, који је био један од актера у том дијалогу у вријеме мандата у ВСТС-у.

Сличан став о судбини дијалога дијели и професор права Витомир Поповић, који је, такође, био учесник преговора о стању у правосуђу.

- Структурални дијалог није дао никакве резултате. Српска је тада била најавила озбиљна питања, попут референдума и да се инсистира да питања Уставног суда, Суда и Тужилаштва БиХ буду доведена у склад са Дејтоном, али није било ништа од тога. Рекао бих да имамо горе стање него када је покренут дијалог - казао је Поповић за “Глас”.

Прва рунда разговора у оквиру структуралног дијалога одржана је 6. јуна 2011. године у Сарајеву, а процес је отворио тадашњи европски комесар за проширење Штефан Филе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана