De Rivijer: Hitno potreban napredak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Srna
Foto: Tanjug

Ambasador Francuske u UN Nikola de Rivijer poručio je da je hitno potreban napredak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer će osigurati stabilnost u regionu i predstavlja neizbježan uslov za evrointegraciju.

On je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku, na kojoj je predstavljen izvještaj Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik), rekao da smatra da su sporazumi postignuti u Briselu i Ohridu veliki uspjeh i da zahtijevaju punu implementaciju.

De Rivijer je poručio da će Francuska nastaviti da podržava posredovanje EU u dijalogu dvije strane i naglasio da Beograd i Priština moraju da ispune svoje obaveze.

Francuski ambasador pozdravio je konstruktivne postupke obje strane.

On je naglasio da se "mora ići dalje" i da se formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) "predugo očekuje od Prištine".

"Nadamo se da će biti postignug nepovratan napredak, u skladu sa aspiracijama (samoproglašenog) Kosova da postane član Savjeta Evrope", istakao je De Rivijer.

Prema njegovim riječima, izbori na sjeveru Kosova i Metohije moraju biti organizovani što prije, uz učešće svih zajednica.

De Rivijer je apelovao na strane da pronađu rješenje u dijalogu, kako bi prevazišli tenzije koje je stvorila odluka Prištine da ukine upotrebu dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana