Де Ривијер: Хитно потребан напредак ка нормализацији односа Београда и Приштине

Srna
Foto: Tanjug

Амбасадор Француске у УН Никола де Ривијер поручио је да је хитно потребан напредак ка нормализацији односа Београда и Приштине, јер ће осигурати стабилност у региону и представља неизбјежан услов за евроинтеграцију.

Он је на сједници Савјета безбједности УН у Њујорку, на којој је представљен извјештај Мисије УН на Косову и Метохији (Унмик), рекао да сматра да су споразуми постигнути у Бриселу и Охриду велики успјех и да захтијевају пуну имплементацију.

Де Ривијер је поручио да ће Француска наставити да подржава посредовање ЕУ у дијалогу двије стране и нагласио да Београд и Приштина морају да испуне своје обавезе.

Француски амбасадор поздравио је конструктивне поступке обје стране.

Он је нагласио да се "мора ићи даље" и да се формирање Заједнице српских општина (ЗСО) "предуго очекује од Приштине".

"Надамо се да ће бити постигнуг неповратан напредак, у складу са аспирацијама (самопроглашеног) Косова да постане члан Савјета Европе", истакао је Де Ривијер.

Према његовим ријечима, избори на сјеверу Косова и Метохије морају бити организовани што прије, уз учешће свих заједница.

Де Ривијер је апеловао на стране да пронађу рјешење у дијалогу, како би превазишли тензије које је створила одлука Приштине да укине употребу динара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана