Dan žalosti u Istočnom Sarajevu povodom smrti doktora Lazića

Srna
Dan žalosti u Istočnom Sarajevu povodom smrti doktora Lazića

ISTOČNO SARAJEVO - Na području grada Istočno Sarajevo je dan žalosti povodom smrti doktora Miodraga Lazića, ratnog hirurga koji je spasio živote velikog broja vojnika i civila sa područja tadašnjeg Srpskog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije, zajednička je odluka predstavnika gradske i opštinskih vlasti u Istočnom Sarajevu.

- Na Dan žalosti zastave će biti spuštene na pola koplja na zgradi Gradske uprave i zgradama gradskih opština. Medijske kuće na području grada Istočno Sarajevo dužne su da svoje programske sadržaje prilagode Danu žalosti - saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

I iz opštine Istočno Novo Sarajevo saopšteno je da su načelnik te opštine Ljubiša Ćosić, zajedno sa načelnicima drugih opština u sastavu grada i gradskom upravom, donijeli odluku da 15. april bude proglašen Danom žalosti na području te lokalne zajednice i drugih gradskih opština.

- Spustimo sve zastave na pola koplja, pognimo glave i poklonimo se srpskom heroju. Slava mu i vječni nezaborav -poručio je Ćosić.

Na sajtu opštine Pale objavljeno je da će danas zastava na zgradi opštine biti spuštena na pola koplja, kao i na svim javnim preduzećima i ustanovama.

- Opština Pale upućuje posljednji pozdrav doktoru Miodragu Laziću, primjeru ljudske veličine i odaje mu zahvalnost za nemjerljiv doprinos odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske - navedeno je na sajtu opštine Pale.

Čuveni srpski hirurg Miodrag Lazić, koji je tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, preminuo je juče Nišu od posljedica virusa korona.

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije pozvao je sve ljekare u Srbiji da u 10.00 časova minutom ćutanja odaju počast čuvenom hirurgu Miodragu Laziću (65), koji je preminuo u Nišu od posljedica virusa korona.

Sindikat je na svojoj stranici na "Fejsbuku" poručio da žrtve epidemije ne smiju ostati bezimene.

- Brinite o svojim lekarima, da bi oni brinuli o vama - poručeno je iz Sindikata.

Direktor Urgentnog centra u Nišu, hirurg Miodrag Lazić preminuo je juče od posljedica virusa korona.

Lazić je rođen u Zemunu 31. maja 1955. godine, a kada je njegov otac, koji je bio oficir JNA dobio prekomandu za Niš, prešao je u taj grad.

Tamo je završio gimnaziju i studije medicine, a hirurgiju je specijalizovao na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu u tridesetoj godini.

Nakon specijalizacije, godinu dana je radio u Vojnoj bolnici u Nišu, a poslije se zaposlio na Hirurškoj klinici Kliničkog centra u Nišu.

Tokom devedesetih je bio ratni hirurg - dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini (RSK) i Republici Srpskoj, za šta ga je Njegova svetost patrijarh srpski Pavle odlikovao Ordenom Svetog Save.

U tom periodu je napisao autobiografsko djelo "Dnevnik ratnog hirurga (Knin 1991 - Srpsko Sarajevo 1995)".

Po povratku u Niš, Lazić je nastavio da radi u Kliničkom centru gdje je, kako je naveo u svojoj posljednjoj poruci, ostao do kraja da se bori na prvoj liniji.

Saučšće porodici Lazić uputili su najviši predstavnici Republike Srpske i mnogi poštovaoci legendarnog hirurga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana