Дан жалости у Источном Сарајеву поводом смрти доктора Лазића

Срна
Дан жалости у Источном Сарајеву поводом смрти доктора Лазића

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - На подручју града Источно Сарајево је дан жалости поводом смрти доктора Миодрага Лазића, ратног хирурга који је спасио животе великог броја војника и цивила са подручја тадашњег Српског Сарајева и Сарајевско-романијске регије, заједничка је одлука представника градске и општинских власти у Источном Сарајеву.

- На Дан жалости заставе ће бити спуштене на пола копља на згради Градске управе и зградама градских општина. Медијске куће на подручју града Источно Сарајево дужне су да своје програмске садржаје прилагоде Дану жалости - саопштено је из кабинета градоначелника Источног Сарајева.

И из општине Источно Ново Сарајево саопштено је да су начелник те општине Љубиша Ћосић, заједно са начелницима других општина у саставу града и градском управом, донијели одлуку да 15. април буде проглашен Даном жалости на подручју те локалне заједнице и других градских општина.

- Спустимо све заставе на пола копља, погнимо главе и поклонимо се српском хероју. Слава му и вјечни незаборав -поручио је Ћосић.

На сајту општине Пале објављено је да ће данас застава на згради општине бити спуштена на пола копља, као и на свим јавним предузећима и установама.

- Општина Пале упућује посљедњи поздрав доктору Миодрагу Лазићу, примјеру људске величине и одаје му захвалност за немјерљив допринос одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске - наведено је на сајту општине Пале.

Чувени српски хирург Миодраг Лазић, који је током ратова деведесетих година прошлог вијека спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској, преминуо је јуче Нишу од посљедица вируса корона.

Синдикат лекара и фармацеута Србије позвао је све љекаре у Србији да у 10.00 часова минутом ћутања одају почаст чувеном хирургу Миодрагу Лазићу (65), који је преминуо у Нишу од посљедица вируса корона.

Синдикат је на својој страници на "Фејсбуку" поручио да жртве епидемије не смију остати безимене.

- Брините о својим лекарима, да би они бринули о вама - поручено је из Синдиката.

Директор Ургентног центра у Нишу, хирург Миодраг Лазић преминуо је јуче од посљедица вируса корона.

Лазић је рођен у Земуну 31. маја 1955. године, а када је његов отац, који је био официр ЈНА добио прекоманду за Ниш, прешао је у тај град.

Тамо је завршио гимназију и студије медицине, а хирургију је специјализовао на Војно-медицинској академији у Београду у тридесетој години.

Након специјализације, годину дана је радио у Војној болници у Нишу, а послије се запослио на Хируршкој клиници Клиничког центра у Нишу.

Током деведесетих је био ратни хирург - добровољац у Републици Српској Крајини (РСК) и Републици Српској, за шта га је Његова светост патријарх српски Павле одликовао Орденом Светог Саве.

У том периоду је написао аутобиографско дјело "Дневник ратног хирурга (Книн 1991 - Српско Сарајево 1995)".

По повратку у Ниш, Лазић је наставио да ради у Клиничком центру гдје је, како је навео у својој посљедњој поруци, остао до краја да се бори на првој линији.

Саучшће породици Лазић упутили су највиши представници Републике Српске и многи поштоваоци легендарног хирурга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана