Dačić: Zemlje koje predlažu rezoluciju o Srebrenici žele da Srbe proglase genocidnim

Srna
Dačić: Zemlje koje predlažu rezoluciju o Srebrenici žele da Srbe proglase genocidnim

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da zemlje koje predlažu rezoluciju o Srebrenici žele da ospore postojanje Republike Srpske i da srpskom narodu "nakače" etiketu da je genocidan, ističući da je cinično da to predlažu Nijemci i Turci pošto su, kako je naveo, oni vršili genocid nad Srbima.

"Kako može da postoji genocid na području jedne opštine? Genocid se odnosi na uništenje celog naroda, a ti ljudi ne žive samo u jednoj opštini. Mnogo je tu nelogičnosti", naveo je Dačić.

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje smatraju da Srbija treba da glasa za tu rezoluciju i da uopšte ne razumiju i ne uzimaju u obzir interese srpskog naroda.

"Mi treba da pokažemo da je ovo politizacija. Sve rezolucije koje su donete o nekom zločinu donete su zbog pomirenja, a ovde je namera da se dalje razjedinimo i da se jedan narod optuži za genocid", rekao je Dačić za Televiziju "Prva".

Govoreći o noćašnjem napadu Irana na Izrael, on je naveo da bi trebalo uložiti maksimum napora da situacija ne eskalira, ističući da se Srbija zalaže za rješavanje problema mirnim putem.

"Mislim da bi trebalo činiti maksimum napora da se zaustavi dalja eskalacija ove situacije, niko ne zna ko će se ovome pridružiti i iskoristiti situaciju za dalje komplikovanje odnosa", rekao je Dačić.

On je naveo da se Srbija zalaže za miroljubivu koegzistenciju i da je već 40-50 godina njena politika da se svi problemi rješavaju mirnim putem i da zaštiti nacionalne i državne interese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana