Дачић: Земље које предлажу резолуцију о Сребреници желе да Србе прогласе геноцидним

Срна
Дачић: Земље које предлажу резолуцију о Сребреници желе да Србе прогласе геноцидним

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да земље које предлажу резолуцију о Сребреници желе да оспоре постојање Републике Српске и да српском народу "накаче" етикету да је геноцидан, истичући да је цинично да то предлажу Нијемци и Турци пошто су, како је навео, они вршили геноцид над Србима.

"Како може да постоји геноцид на подручју једне општине? Геноцид се односи на уништење целог народа, а ти људи не живе само у једној општини. Много је ту нелогичности", навео је Дачић.

Према његовим ријечима, западне земље сматрају да Србија треба да гласа за ту резолуцију и да уопште не разумију и не узимају у обзир интересе српског народа.

"Ми треба да покажемо да је ово политизација. Све резолуције које су донете о неком злочину донете су због помирења, а овде је намера да се даље разјединимо и да се један народ оптужи за геноцид", рекао је Дачић за Телевизију "Прва".

Говорећи о ноћашњем нападу Ирана на Израел, он је навео да би требало уложити максимум напора да ситуација не ескалира, истичући да се Србија залаже за рјешавање проблема мирним путем.

"Мислим да би требало чинити максимум напора да се заустави даља ескалација ове ситуације, нико не зна ко ће се овоме придружити и искористити ситуацију за даље компликовање односа", рекао је Дачић.

Он је навео да се Србија залаже за мирољубиву коегзистенцију и да је већ 40-50 година њена политика да се сви проблеми рјешавају мирним путем и да заштити националне и државне интересе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана