Cvijanović: Srpska neće da nosi teret koji joj ne pripada

SRNA
Foto: Srna

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da Republika Srpska neće da nosi terete koji joj ne pripadaju, kao i da Kristijanu Šmitu neće biti dozvoljeno intervenisanje u nastavne programe Srpske.

Cvijanovićeva je na velikom narodnom mitingu u Banjaluci "Srpska te zove" istakla da Šmitu neće biti dozvoljeno ni da tjera srpsku djecu da uče da je Naser Orić "heroj", a da su svi borci Republike Srpske zločinci i zlikovci.

"Nećeš gledati taj film i ništa ti nećeš intervenisati! Naši nastavni programi su naši nastavni programi. Naše škole su otvorene za svako dijete za razliku od onih u drugom entitetu i ja sam na to ponosna", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je ponosna na riječi sadašnjeg presjednika Srpske Milorada Dodika iz 2006. godine da sva djeca bošnjačke ili hrvatske nacionalnosti imaju pravo na svoju nacionalnu grupu predmeta.

"Da li su se ikada zahvalili za tako nešto? Danas u Federaciji BiH imate dvije škole pod jednim krovom", rekla je ona i dodala da na najveća odvajanja i segregacije danas postoje u obrazovnom sistemu u FBiH.

Cvijanovićeva je rekla da srpski narod neće biti etiketiran.

"Nema etikete koja dolazi iz Generalne skupštine, nema etikete koja dolazi iz UN, ni sa bilo kojeg drugog mjesta", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je tužno što je neko, zloupotrebljavajući državu u koju se kune, procedure koje je Ustav BiH propisao i mrzeći Srbe, predložio rezoluciju o Srebrenici.

Cvijanovićeva je istakla da je ponosna na Republiku Srpsku jer je otvorena za sve ljude Srpske, koje god nacionalnosti, ukoliko poštuju zakone Republike Srpske.

"Nikada nismo pravili nikakvu razliku među nama i nismo etiketirali ljude, i nećemo to raditi jer smo mi zrela Republika, mi smo demokratsko društvo, ali ćemo se odupirati ovoj mržnji koja stalno dolazi", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je rezolucija o Srebrenici, koja je poslata u Generalnu skupštinu UN, nastala tako što nikada nije data prilika da oni koji su nadležni u BiH o tome odlučuju.

"Ti koji su nadležni – među njima sam i ja. Ja nisam pitana za to, dakle zaobišli ste nas. Šta hoćete više od nas? Kada dođemo da se poklonimo žrtvama, vi nas kamenujete. Kada hoćemo da kažemo da treba da živimo zajedno, jer zaista mislimo da treba da živimo zajedno u miru, bez tenzija, da gledamo ekonomiju i gradimo budućnost zajedničku za našu djecu – vi onda idete tamo po nekim bjelosvjetskim centrima, lobirate i pričate svašta protiv nas", istakla je Cvijanovićeva.

Kada predstavnici Republike Srpske brane Ustav, koji je sastavni dio Dejtona, Cvijanovićeva kaže da onda bivaju sakncionisani.

"Što vi nas sankcionišete? Zato što ne damo Republiku Srpsku? Evo ja sada kažem – 100 puta sankcionišite, nećemo dati Republiku Srpsku! Donesite 100 rezolucija, nećemo vam dati Republiku Srpsku!", poručila je Cvijanovićeva, navodeći da je to razlog današnjeg okupljanja.

Ona je rekla da Republika Srpska ne mrzi ali da može da se obračunava sa onim što je loše i neće da nosi terete koji joj ne pripadaju.

"Nećemo da nosimo terete koji nam ne pripadaju zbog naše djece ali i zbog vaše djece!", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila Srbiji i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je pokazao kako se stoji uz Srpsku, te predsjedniku Dodiku, koji je zajedno sa Vučićem pokazao kako izgleda srpsko zajedništvo.

Cvijanovićeva je zahvalila okupljenima na mitingu na Trgu Krajine, poručivši da je cilj zajednička izgradnja Republike Srpske i Srbije. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana