Цвијановић: Српска неће да носи терет који јој не припада

СРНА
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да Република Српска неће да носи терете који јој не припадају, као и да Кристијану Шмиту неће бити дозвољено интервенисање у наставне програме Српске.

Цвијановићева је на великом народном митингу у Бањалуци "Српска те зове" истакла да Шмиту неће бити дозвољено ни да тјера српску дјецу да уче да је Насер Орић "херој", а да су сви борци Републике Српске злочинци и зликовци.

"Нећеш гледати тај филм и ништа ти нећеш интервенисати! Наши наставни програми су наши наставни програми. Наше школе су отворене за свако дијете за разлику од оних у другом ентитету и ја сам на то поносна", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да је поносна на ријечи садашњег пресједника Српске Милорада Додика из 2006. године да сва дјеца бошњачке или хрватске националности имају право на своју националну групу предмета.

"Да ли су се икада захвалили за тако нешто? Данас у Федерацији БиХ имате двије школе под једним кровом", рекла је она и додала да на највећа одвајања и сегрегације данас постоје у образовном систему у ФБиХ.

Цвијановићева је рекла да српски народ неће бити етикетиран.

"Нема етикете која долази из Генералне скупштине, нема етикете која долази из УН, ни са било којег другог мјеста", поручила је Цвијановићева.

Она је рекла да је тужно што је неко, злоупотребљавајући државу у коју се куне, процедуре које је Устав БиХ прописао и мрзећи Србе, предложио резолуцију о Сребреници.

Цвијановићева је истакла да је поносна на Републику Српску јер је отворена за све људе Српске, које год националности, уколико поштују законе Републике Српске.

"Никада нисмо правили никакву разлику међу нама и нисмо етикетирали људе, и нећемо то радити јер смо ми зрела Република, ми смо демократско друштво, али ћемо се одупирати овој мржњи која стално долази", поручила је Цвијановићева.

Она је рекла да је резолуција о Сребреници, која је послата у Генералну скупштину УН, настала тако што никада није дата прилика да они који су надлежни у БиХ о томе одлучују.

"Ти који су надлежни – међу њима сам и ја. Ја нисам питана за то, дакле заобишли сте нас. Шта хоћете више од нас? Када дођемо да се поклонимо жртвама, ви нас каменујете. Када хоћемо да кажемо да треба да живимо заједно, јер заиста мислимо да треба да живимо заједно у миру, без тензија, да гледамо економију и градимо будућност заједничку за нашу дјецу – ви онда идете тамо по неким бјелосвјетским центрима, лобирате и причате свашта против нас", истакла је Цвијановићева.

Када представници Републике Српске бране Устав, који је саставни дио Дејтона, Цвијановићева каже да онда бивају сакнционисани.

"Што ви нас санкционишете? Зато што не дамо Републику Српску? Ево ја сада кажем – 100 пута санкционишите, нећемо дати Републику Српску! Донесите 100 резолуција, нећемо вам дати Републику Српску!", поручила је Цвијановићева, наводећи да је то разлог данашњег окупљања.

Она је рекла да Република Српска не мрзи али да може да се обрачунава са оним што је лоше и неће да носи терете који јој не припадају.

"Нећемо да носимо терете који нам не припадају због наше дјеце али и због ваше дјеце!", истакла је Цвијановићева.

Она је захвалила Србији и предсједнику Србије Александру Вучићу, који је показао како се стоји уз Српску, те предсједнику Додику, који је заједно са Вучићем показао како изгледа српско заједништво.

Цвијановићева је захвалила окупљенима на митингу на Тргу Крајине, поручивши да је циљ заједничка изградња Републике Српске и Србије. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана