Cvijanović: Ovo je prekretnica, stvari se moraju vratiti u ustavni kontekst

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Situacija nastala predlaganjem rezolucije o Srebrenici određena prekretnica u kojoj će se mnogo toga raspetljavati i poručila da se stvari moraju vratiti u ustavni kontekst, smatra srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović

Cvijanovićeva je ukazala na to da postoji konstantna zloupotreba institucija BiH, Ustava, ustavnih procedura i svega što bi trebalo da bude normalan slijed stvari i procesa u okviru tih institucija.

Ona je rekla da način na koji je rezolucija o Srebrenici upućena u Generalnu skupštinu UN, bez saglasnosti i konsenzusa Predsjedništva BiH, najbolje pokazuje kakva je BiH i kako funkcioniše.

Cvijanovićeva je istakla da je riječ o manipulaciji i zloupotrebi i da je laž da nema skrivenih namjera iza toga.

“Da nema takvih namjera, Predsjedništvo bi diskutovalo o tome i zauzelo stav i tad bi se moglo reći da postoji stav BiH. I (hrvatski član Predsjedništva BiH Željko) Komšić lobira i radi na tome, ali ja i dalje tvrdim da to nije stav BiH. Da bi nešto bilo stav, onda to podrazumijeva konsenzus. Ukoliko oni misle da je Republika Srpska sastavni dio BiH, onda se ne mogu tamo lažno predstavljati i govoriti u ime BiH. Ukoliko misle da Republika Srpska nije dio BiH, onda bi imali pravo da na taj način nastupaju i brane svoje individualne interese”, naglasila je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je poručila da se stvari moraju vratiti u ustavni kontekst i da mora biti poništeno sve što je izašlo iz tog okvira i nanijelo štetu u BiH.

“To je prva varijanta, a druga je kako odlučivati. Da li će uopšte biti moguće donositi bilo kakve odluke, jer je ovo praksa koja poništava sve što je Ustav dao da bi se došlo do legitimne odluke. Komplikovano jeste, ali mislim da je ovo određena prekretnica u kojoj će se mnogo toga raspetljavati”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla i da su Ujedinjene nacije u proteklom vremenu gubile na autoritetu i da ne treba precjenjivati značaj ove organizacije.

“Pokazala se /Organizacija UN/ kao nemoguća da rješava bilo kakve stvari ili sukobe i da žuskočiž u bilo kakvu vruću situaciju i riješi neki sukob, ali ona je tu. Izgubila je definitivno svoj kredibilitet i to nije stvar samo vezana za ovu rezoluciju”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da način na koji je predstavljena rezolucija o Srebrenici potvrđuje da UN da nema kredibilitet, jer je jasno da to nije stav BiH, a to se ignoriše.

“Međutim, to nije jedini primjer. Sve danas što se dešava vezano za sukob u Ukrajini, sukob u Gazi i sve što se dešavalo prije toga pokazuje nemoć organizacije da adekvatno odgovori, zato što je ona poligon i mjesto gdje se sukobljavaju politički interesi, a ne sukobljavaju se političke želje da se riješi ono što je politički ili bezbjednosni problem”, smatra Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Generalna skupština pravi politički poligon, za razliku od Savjeta bezbjednosti UN u kojem stalne članice vetom mogu da zaustave štetne odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana