Цвијановић: Ово је прекретница, ствари се морају вратити у уставни контекст

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Ситуација настала предлагањем резолуције о Сребреници одређена прекретница у којој ће се много тога распетљавати и поручила да се ствари морају вратити у уставни контекст, сматра српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић

Цвијановићева је указала на то да постоји константна злоупотреба институција БиХ, Устава, уставних процедура и свега што би требало да буде нормалан слијед ствари и процеса у оквиру тих институција.

Она је рекла да начин на који је резолуција о Сребреници упућена у Генералну скупштину УН, без сагласности и консензуса Предсједништва БиХ, најбоље показује каква је БиХ и како функционише.

Цвијановићева је истакла да је ријеч о манипулацији и злоупотреби и да је лаж да нема скривених намјера иза тога.

“Да нема таквих намјера, Предсједништво би дискутовало о томе и заузело став и тад би се могло рећи да постоји став БиХ. И (хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко) Комшић лобира и ради на томе, али ја и даље тврдим да то није став БиХ. Да би нешто било став, онда то подразумијева консензус. Уколико они мисле да је Република Српска саставни дио БиХ, онда се не могу тамо лажно представљати и говорити у име БиХ. Уколико мисле да Република Српска није дио БиХ, онда би имали право да на тај начин наступају и бране своје индивидуалне интересе”, нагласила је Цвијановићева за РТРС.

Она је поручила да се ствари морају вратити у уставни контекст и да мора бити поништено све што је изашло из тог оквира и нанијело штету у БиХ.

“То је прва варијанта, а друга је како одлучивати. Да ли ће уопште бити могуће доносити било какве одлуке, јер је ово пракса која поништава све што је Устав дао да би се дошло до легитимне одлуке. Компликовано јесте, али мислим да је ово одређена прекретница у којој ће се много тога распетљавати”, рекла је Цвијановићева.

Она је рекла и да су Уједињене нације у протеклом времену губиле на ауторитету и да не треба прецјењивати значај ове организације.

“Показала се /Организација УН/ као немогућа да рјешава било какве ствари или сукобе и да жускочиж у било какву врућу ситуацију и ријеши неки сукоб, али она је ту. Изгубила је дефинитивно свој кредибилитет и то није ствар само везана за ову резолуцију”, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да начин на који је представљена резолуција о Сребреници потврђује да УН да нема кредибилитет, јер је јасно да то није став БиХ, а то се игнорише.

“Међутим, то није једини примјер. Све данас што се дешава везано за сукоб у Украјини, сукоб у Гази и све што се дешавало прије тога показује немоћ организације да адекватно одговори, зато што је она полигон и мјесто гдје се сукобљавају политички интереси, а не сукобљавају се политичке жеље да се ријеши оно што је политички или безбједносни проблем”, сматра Цвијановићева.

Она је рекла да је Генерална скупштина прави политички полигон, за разлику од Савјета безбједности УН у којем сталне чланице ветом могу да зауставе штетне одлуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана