Cvijanović: Od 1. januara rast plata u prosvjeti za osam odsto

Srna
Cvijanović: Od 1. januara rast plata u prosvjeti za osam odsto

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će plate radnicima u prosvjeti od 1. januara naredne godine biti uvećane za osam odsto, za što će u budžetu biti potrebno obezbijediti dodatnih 20 miliona KM.

Cvijanovićeva je nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske istakla da time počinje dogovoreno postepeno usklađivanje koeficijenata prosvjetnih radnika sa ostalim u javnom sekotru.

“To usklađivanje je planirano u trogodišnjem periodu, ali naš cilj je da se to izjednačavanje postigne u dvogodišnjem periodu, što će zavisiti od finansijske situacije, ali ako se sve nastavi ovako kako je sada, tu neće biti problema”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je podsjetila da su do sada ispoštovane tri stavke koje se odnose na povećanje plata prosvjetnim radnicima u Republici Srpskoj.

“Kao što smo i dogovorili, ispoštovali smo povećanje minimalne plate za sve radnike na 440 KM, s tim što je u javnom sektoru to povećanje 450 KM. Druga stavka je obaveza iz memoradnduma koji smo potpisali sa Savezom sindikata da svako rasterećenje poslovadaca mora da se odrazi na plate radnika, tako da smo povećanjem neoporezivog dijela dohotka omogućili povećanje plata za 30 KM svim radnicima u Republici Srpskoj”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je treća obaveza podrazumijevala postepeno izjednačavanje koeficijenata radnika u prosvjeti sa ostalim u javnom sektoru, što počinje od januara naredne godine.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić istakao je da je zadovoljan što je nakon dužeg perioda počelo usklađivanja platnih koeficijenata za radnike u ovom sektoru.

“Ubijeđen sam da će Vlada u narednom periodu ispoštovati zaključak Narodne skupštine iz 2007. godine, kojim je precizirano ujednačavanja platnih koeficijenata”, rekao je Gnjatić.

Sve Vlade u regionu se istim mjerama bore protiv odlaska radnika

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Vlada Srpske, kao i sve druge vlade u regionu, istim mjerama nastoji da zaustavi trend odlazaka ljudi iz zemlje, prvenstveno radnika.
“Protiv toga se možete boriti jedino tako što ćete popravljati opšte stanje, povećavate plate, raditi na opštoj bezbjednosti i omogućiti da svako može sebe da prepozna u takvom ambijentu i da zna da tu može da zaradi pristojnu platu”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da je Vlada upravo iz tih razloga preduzimala niz mjera u prethodnom periodu koje se odnose na povećanje primanja i rast zaposlenosti.

“Takva mjera je povećanje plata radnicima u prosvjeti za osam odsto, koje ćemo imati od januara naredne godine, nakon čega ćemo imati i dodatno povećanje da bismo njihove plate mogli da uskladima sa ostalim u javnom sektoru. Tu je povećanje plata svim radnciima za 30 KM, te kontinuirano povećanje penzija koje je dostiglo nivo od 20 odsto”, objasnila je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je napomenula da u Srpskoj postoji trend odlazaka, ali i trend povrataka, navodeći da se niz porodica koje su otišle prije nekog vremena sada vraća i traži iste one poslove na kojima su nekada bili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana