Cvijanović: Neusvajanje Zakona o akcizama blokiralo bi aranžman sa MMF-om

Srna
Cvijanović: Neusvajanje Zakona o akcizama blokiralo bi aranžman sa MMF-om

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas novinarima u Banjaluci da bi posljedica mogućeg neusvajanja zakona o akcizama mogla biti blokada aranžmana sa MMF-om.

Cvijanovićeva je rekla da su jasne poruke MMF-a da, ako se obaveze ne ispune, aranžamana neće biti kao ni odlučivanja o novim tranšama.

"Prošle godine trebalo je da povučemo dvije tranše, a povukli smo samo jednu od 50 miliona KM", rekla je premijer Srpske.

Ona je dodala da je bilo predviđeno da se obaveze na nivou Federacije i BiH završe krajem prošle godine, nakon čega bi se povukla tranša krajem januara.

"Evo sad je i to izostalo. Dobili smo novu priliku da sve bude urađeno do kraja aprila", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je bilo predviđeno da se 2017. godine povuče nekih 170 miliona KM.

"Ako se sada redukuje, moglo bi biti maksimalno 100, 115 miliona KM, ili nula ako aranžman padne", poručila je Cvijanovićeva i dodala da to ne zavisi od Srpske koja je svoje obaveze izvršila.

Cvijanovićeva je dodala da pad aranžmana neće značiti kolaps sistema jer se Srpska i za taj scenario pripremila.

Ona je rekla da je Vladino povlačenje sredstava iz Investiciono-razvojne banke Srpske bilo zakonito i da ta banka ima na računu više od 100 miliona KM likvidnih sredstava.

SDS-ova deklaracija prepuna manjkavosti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas novinarima u Banjaluci da je prepun manjkavosti SDS-ov Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Srpske.
Cvijanovićeva je izjavila da ova deklaracija ulazi čak i u sferu demagogije, jer nalaže da svi treba da se čvrsto pridržavaju Reformske agende, a onda iste političke strukture na nivou BiH, iako podržavaju tu agendu, ne izvršavaju svoje obaveze.

"Još gore od toga je da smo mi ovdje u Narodnoj skupštini prošle godine poslali bar 15 zakona direktno proisteklih iz Reformske agende, a da isti ljudi koji govore o toj agendi u deklaraciji, nisu podržali nijedan od tih zakona", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se u deklaraciji veliča BiH, a omalovažava Srpska, te pomenula vraćanje izvornim principima Dejtonskog sporazuma.

Cvijanovićeva je dodala da je trebalo da predstavnici SDS-a naprave i konsultacije o deklaraciji.

"Ovo je samo njihov pokušaj da pokažu kako navodno nešto mogu da rade i kako su oni ti koji mogu da mobilišu neku volju, pri tome ponudivši dokument koji je, malo je reći, prepun manjkavosti i zamki za Srpsku. Trebali su da ponude dokument koji jasno pozicionira Srpsku, njena ovlaštenja i ulogu u skladu s Dejtonom. Loš tekst", zaključila je Cvijanovićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana