Cvijanović: Donošenjem Ustava Srpska potvrdila svoj demokratski kapacitet

SRNA
Cvijanović: Donošenjem Ustava Srpska potvrdila svoj demokratski kapacitet

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da je Ustav Republike Srpske mirnodopski akt, koji je Skupština srpskog naroda u BiH jednoglasno usvojila prije izbijanja ratnih sukoba u BiH.

Cvijanovićeva je istakla da je, donošenjem najvišeg političkog i pravnog akta, Republika Srpska uspostavila ustavnopravni i institucionalni poredak, potvrdivši svoj demokratski kapacitet.

"O njegovoj vrijednosti najbolje svjedoči dugotrajnost, kao i stabilnost političkog sistema i institucija koje su na osnovu njega uspostavljene", poručila je Cvijanovićeva, povodom 32 godine od donošenja Ustava Srpske.

Ona je navela da je zahvalna onima koji su tada, u izazovnim i složenim vremenima, imali svijest o važnosti donošenja Ustava koji je bio i ostao temelj funkcionisanja Republike Srpske.

"Naš zadatak je da na tim temeljima nastavimo da razvijamo Srpsku kao moderno demokratsko društvo slobodnih i ravnopravnih građana, ali i da čuvamo njene nadležnosti i institucionalni kapacitet u skladu sa ustavima Republike Srpske i BiH", naglasila je Cvijanovićeva.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Ustav Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana