Цвијановић: Доношењем Устава Српска потврдила свој демократски капацитет

СРНА
Цвијановић: Доношењем Устава Српска потврдила свој демократски капацитет

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је Устав Републике Српске мирнодопски акт, који је Скупштина српског народа у БиХ једногласно усвојила прије избијања ратних сукоба у БиХ.

Цвијановићева је истакла да је, доношењем највишег политичког и правног акта, Република Српска успоставила уставноправни и институционални поредак, потврдивши свој демократски капацитет.

"О његовој вриједности најбоље свједочи дуготрајност, као и стабилност политичког система и институција које су на основу њега успостављене", поручила је Цвијановићева, поводом 32 године од доношења Устава Српске.

Она је навела да је захвална онима који су тада, у изазовним и сложеним временима, имали свијест о важности доношења Устава који је био и остао темељ функционисања Републике Српске.

"Наш задатак је да на тим темељима наставимо да развијамо Српску као модерно демократско друштво слободних и равноправних грађана, али и да чувамо њене надлежности и институционални капацитет у складу са уставима Републике Српске и БиХ", нагласила је Цвијановићева.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Устав Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана