Cvijanović : BiH mora da bude suverena da bi napredovala ka EU

Srna
Foto: Srna

ANTALIJA - Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je danas u Antaliji da BiH mora da bude suverena da bi napredovala na evropskom putu i da odluke donose domaći organi, a ne stranci.

Na Diplomatskom forumu, Cvijanovićeva je na panelu o temi "Težnja ka stibilnosti i razvoju u BiH" istakla da rad domaćih institucija ne mogu da supstituišu stranci.

Ona je apelovala da EU pokaže više fleksibilnosti prema BiH, a da domaći političari pokažu više agilnosti u ispunjavanju potrebnih uslova.

Cvijanovićeva je istakla da je suština u onome što rade sve strane da bi se prevazišle nesuglasice, a ne šta rade kako bi produbile međusobne jazove.

Ona je rekla da je umjereni optimista što se tiče evropskog puta, navodeći kako je BiH dobila 14 prioriteta kao uslove koje treba da ispuni.

"Mnogo toga je već urađeno, nisu stvari idealne, ali nisu ni za potcjenjivanje, s obzirom na uložene napore", rekla je Cvijanovićeva i dodala da je odgovornost i na stranom faktoru.

Ona je istakla da su pregovori najsloženiji dio evropskog procesa, te da zagovara da treba raditi na pitanjima gdje postoji konsezus, a da ne treba kopati rovove oko pitanja o kojima nema saglasnosti.

Govoreći o zakonu o sudu, ona je napomenula da su evropski zvaničnici govorili da im je svejedno gdje će biti sjedište apelacionog vijeća, ali da se u to umiješao američki ambasador Majkl Marfi.

Ona je ukazala da ne treba zatvarati oči pred realnošću, te naglasila da ima dosta neriješinih pitanja što utiču na evropski put, kao i da EU godinama govori da BiH ima evropsku perspektivu.

"Ali, kada hoćete nekoga da okrivite, onda možete da nađete mnogo faktora", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da su praznici jedno od pitanja o kome nema saglasnosti, navodeći da se 1. mart proslavlja u FBiH, ali ne u cijeloj BiH.

"Na niovu BiH nema zakona o praznicima i to daje entitetima autonomnost da definišu šta za njih jeste, a šta ne", rekla je ona i dodala da se 1. mart proslavlja u Federaciji BiH, a u Republici Srpskoj dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma na kome počiva cijela BiH.

Ali, dodala je ona, to nije suština, već ono šta se u BiH ambijentalno radi da se napravi ambijent da bude kompaktibilan sa onim što danas jeste EU.

Na panelu učstvuju i druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana