Цвијановић : БиХ мора да буде суверена да би напредовала ка ЕУ

Срна
Foto: Срна

АНТАЛИЈА - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је данас у Анталији да БиХ мора да буде суверена да би напредовала на европском путу и да одлуке доносе домаћи органи, а не странци.

На Дипломатском форуму, Цвијановићева је на панелу о теми "Тежња ка стибилности и развоју у БиХ" истакла да рад домаћих институција не могу да супституишу странци.

Она је апеловала да ЕУ покаже више флексибилности према БиХ, а да домаћи политичари покажу више агилности у испуњавању потребних услова.

Цвијановићева је истакла да је суштина у ономе што раде све стране да би се превазишле несугласице, а не шта раде како би продубиле међусобне јазове.

Она је рекла да је умјерени оптимиста што се тиче европског пута, наводећи како је БиХ добила 14 приоритета као услове које треба да испуни.

"Много тога је већ урађено, нису ствари идеалне, али нису ни за потцјењивање, с обзиром на уложене напоре", рекла је Цвијановићева и додала да је одговорност и на страном фактору.

Она је истакла да су преговори најсложенији дио европског процеса, те да заговара да треба радити на питањима гдје постоји консезус, а да не треба копати ровове око питања о којима нема сагласности.

Говорећи о закону о суду, она је напоменула да су европски званичници говорили да им је свеједно гдје ће бити сједиште апелационог вијећа, али да се у то умијешао амерички амбасадор Мајкл Марфи.

Она је указала да не треба затварати очи пред реалношћу, те нагласила да има доста неријешиних питања што утичу на европски пут, као и да ЕУ годинама говори да БиХ има европску перспективу.

"Али, када хоћете некога да окривите, онда можете да нађете много фактора", додала је Цвијановићева.

Она је указала да су празници једно од питања о коме нема сагласности, наводећи да се 1. март прославља у ФБиХ, али не у цијелој БиХ.

"На ниову БиХ нема закона о празницима и то даје ентитетима аутономност да дефинишу шта за њих јесте, а шта не", рекла је она и додала да се 1. март прославља у Федерацији БиХ, а у Републици Српској дан потписивања Дејтонског споразума на коме почива цијела БиХ.

Али, додала је она, то није суштина, већ оно шта се у БиХ амбијентално ради да се направи амбијент да буде компактибилан са оним што данас јесте ЕУ.

На панелу учствују и друга два члана Предсједништва Жељко Комшић и Денис Бећировић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана