Čović: Sa SDA dogovorena tri prioriteta

Agencije
Čović: Sa SDA dogovorena tri prioriteta

Sarajevo - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Dragan Čović najavio je spajanje federalnih ministarstva obrazovanja i kulture i sporta u jedno ministarstvo.

’’U isto vrijeme pristupićemo razdvajanju ministarstva energetike, rudarstva i industrije na dva ministarstva, kako bismo zadovoljili ustavne odredbe - izjavio je Čović u intervjuu za HRT KISS.

Na pitanje o kritikama iz nekih boračkih organizacija što HDZ BiH u raspodjeli federalnih  ministarstava nije dobio resor boraca Čović je odgovorio da će ’’već na prvim sjednicama Vlade FBiH biti odlučeno da se u ovom ministarstvu uspostave dva sektora, jedno za ARBiH a drugo za HVO’’. Dodao je i da će "sve nelegalne revizije branitelja biti poništene".

Govoreći o ciljevima vladajuće koalicije Čović je istakao da su tri prioriteta dogovorena sa SDA.

’’Prvi je hitno donošenje budžeta koji mora biti utvrđen do kraja mjeseca. Drugi prioritet ove godine je promjena izbornog zakona, kojim bi se ujedno i implementirala sudska odluka o promjeni Statuta Grada Mostara, kako bi i Mostarci mogli glasati na predstojećim lokalnim izborima 2016. godine. Treći prioritet je poništenje svih nelegalnih imenovanja direktora i članova odbora koje je Nikšićeva vlada imenovala proteklih mjeseci’’, kazao je Čović, najavljujući ujedno zakonske promjene kojima bi pomoćnici ministara na državnom i federalnoj nivou izgubili status državnih službenika. 

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH smatra da će ovi potezi stvoriti okruženje povjerenja među koalicijskim partnerima koji bi mogli donijeti i pozitivno ozračje za ustavne promjene naredne godine.

U intervjuu za HRT KISS Čović je kazao i kako ima dobar odnos s novim hrvatskim predsjednikom, Kolindom Grabar - Kitarović, jednako kao što je imao i s njenim prethodnikom Ivom Josipovićem. Ukupno međunarodno okruženje ocijenio je pozitivnim te napomenuo da bi nedavno usvojena deklaracija Hrvatskog narodnog sabora (HNS) trebala otvoriti širu raspravu na temu preuređenja BiH u smjeru principijelne federalizacije zemlje.

’’To nije priča koja dijeli BiH nego priča koja je jedini spas za Bosnu i Hercegovinu’’ kazao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana