Čović: Pokušaćemo stvoriti prijateljski ambijent

Srna
Foto: Fena

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će na večeri u Mostaru večeras okupiti zvaničnike iz regiona, Republike Srpske i Federacije BiH kako bi pokušali stvoriti prijateljski ambijent i porazgovarali o situaciju u BiH, regionu i svijetu.

Čović je rekao da očekuje da će večeri prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Vlade Srbije, te predsjednik i premijer FBiH Lidija Bradara i Nermin Nikšić.

Prema njegovim riječima, prisustvovaće i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslav Lajčak i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, a možda će se pridružiti i hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Moje je da stvorim prijateljski ambijent, te da sagledamo aktuelni trenutak i stvorimo ambijent za dalje razgovore”, rekao je Čović.

On je naglasio da će iskoristiti naredna dva dana da se dođe do određenih dogovora.

Čović je naveo da je jako optimističan u vezi sa izbornim aktivnostima i evropskom putu, a da će, kada je riječ o bezbjednosnim političkim procesima, svako normalan biti zabrinut kada vidi ratna žarišta.

“To je pitanje odgovornosti i snage našeg uticaja koji je minoran. Iskoristićemo naredna dva dana da otvorimo procese u BiH kako bismo riješili mnoge teme na nivou entiteta i BiH i kako bismo do kraja sedmice imali razgovore sa svim partnerima u vlasti i riješili mnoge teme u funkcionisanju vlasti na nivou BiH i FBiH”, naveo je Čović.

On je rekao da BiH nema drugi put osim evroatlantskog, te da nema drugog načina nego mirnim putem riješiti probleme.

Gooreći o Izbornom zakonu BiH, Čović je naveo da je besmisleno raspravljati o zakonima koje je nametnuo Kristijan Šmit.

“Mi ćemo insistirati na usvajanju Izbornog zakona i zakona o Sudu na Savjetu ministara. Mislim da je besmisleno raspravljati o zakonu koji je nametnuo visoki predstavnik. Mi smo rekli šta mislimo o tome. Te zakone prvo moramo usvojiti u parlamentarnoj proceduri”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

On smatra da će biti nemoguće stvoriti ambijent da se usvoji Šmitov zakon.

“Mijenjati možemo sve ono što ne dotiče neko tamo rješenje. Mi mislimo da ono što smo predložili u tehničkim izmjenama, ima dovoljno prostora da promijenimo, kao i oko Centralne izborne komisije i Predsjedništva BiH”, rekao je Čović.

Komentarišući predloženu rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN i reagovanja srpske strane, Čović je upitao zašto se rezolucija uopšte donosi ako u njoj nije ništa sporno.

“Ja imam svoj stav o Srebrenici, kada sam se otišao pokloniti rekao sam svoj stav i ne vidim više razloga. Radi čega neko želi neke stvari naglasiti, vjerovatno je to kontekst odnosa u nekim drugim dijelovima svijeta”, smatra Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana