Човић: Покушаћемо створити пријатељски амбијент

Срна
Foto: Fena

МОСТАР - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да ће на вечери у Мостару вечерас окупити званичнике из региона, Републике Српске и Федерације БиХ како би покушали створити пријатељски амбијент и поразговарали о ситуацију у БиХ, региону и свијету.

Човић је рекао да очекује да ће вечери присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Србије Александар Вучић и делегација Владе Србије, те предсједник и премијер ФБиХ Лидија Брадара и Нермин Никшић.

Према његовим ријечима, присуствоваће и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Мирослав Лајчак и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, а можда ће се придружити и хрватски премијер Андреј Пленковић.

“Моје је да створим пријатељски амбијент, те да сагледамо актуелни тренутак и створимо амбијент за даље разговоре”, рекао је Човић.

Он је нагласио да ће искористити наредна два дана да се дође до одређених договора.

Човић је навео да је јако оптимистичан у вези са изборним активностима и европском путу, а да ће, када је ријеч о безбједносним политичким процесима, свако нормалан бити забринут када види ратна жаришта.

“То је питање одговорности и снаге нашег утицаја који је миноран. Искористићемо наредна два дана да отворимо процесе у БиХ како бисмо ријешили многе теме на нивоу ентитета и БиХ и како бисмо до краја седмице имали разговоре са свим партнерима у власти и ријешили многе теме у функционисању власти на нивоу БиХ и ФБиХ”, навео је Човић.

Он је рекао да БиХ нема други пут осим евроатлантског, те да нема другог начина него мирним путем ријешити проблеме.

Гоорећи о Изборном закону БиХ, Човић је навео да је бесмислено расправљати о законима које је наметнуо Кристијан Шмит.

“Ми ћемо инсистирати на усвајању Изборног закона и закона о Суду на Савјету министара. Мислим да је бесмислено расправљати о закону који је наметнуо високи представник. Ми смо рекли шта мислимо о томе. Те законе прво морамо усвојити у парламентарној процедури”, рекао је Човић на конференцији за новинаре у Мостару.

Он сматра да ће бити немогуће створити амбијент да се усвоји Шмитов закон.

“Мијењати можемо све оно што не дотиче неко тамо рјешење. Ми мислимо да оно што смо предложили у техничким измјенама, има довољно простора да промијенимо, као и око Централне изборне комисије и Предсједништва БиХ”, рекао је Човић.

Коментаришући предложену резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН и реаговања српске стране, Човић је упитао зашто се резолуција уопште доноси ако у њој није ништа спорно.

“Ја имам свој став о Сребреници, када сам се отишао поклонити рекао сам свој став и не видим више разлога. Ради чега неко жели неке ствари нагласити, вјероватно је то контекст односа у неким другим дијеловима свијета”, сматра Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана