Čović: Podrška implementaciji globalne strategije borbe protiv terorizma

Srna
Čović: Podrška implementaciji globalne strategije borbe protiv terorizma

Njujork - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović poručio je tokom obraćanja na sjednici Generalne skupštine UN u Njujorku da će BiH nastaviti da daje doprinos punoj implementaciji Globalne strategije UN za borbu protiv terorizma, kao i aktivnostima Komiteta za borbu protiv terorizma.

Čović je posebno pozdravio napore koje u jačanju antiterorističkih kapaciteta UN preduzima generalni sekretar Antonio Guteres, kao i utemeljenje nove Kancelarije za borbu protiv terorizma.


On je poručio da je BiH spremna da kontinuirano jača saradnju na regionalnim, subregionalnom i međunarodnom nivou, posebno u područjima prikupljanja i razmjene informacija.

"Kao članica Globalne koalicije za borbu protiv žIslamske državež nastavićemo pomagati napore Koalicije da se čitave ljudske zajednice oslobode i oporave od patnji i štete koju sa sobom nosi žIslamska državaž i njena globalna mreža", rekao je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva je istakao da se BiH zalaže za punu implementaciju svih rezolucija Savjeta bezbjednosti koje za cilj imaju da se lica koja učestvuju u finansiranju, planiranju, pripremi ili izvršenju terorističkih djela dovedu pred lice pravde.

"Terorizam je, nesumnjivo, najveće zlo današnjeg trenutka, u oblicima i jačini da predstavlja najveću prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti. Destruktivne sile uvijek imaju duboke korijene i mnogo različitih lica, ali nijedno opravdanje za njihovo postojanje", rekao je Čović.

Čović se založio i za razoružavanje i neproliferaciju oružja za masovno uništavanje, ističući da je to preduslov za globalni mir i bezbjednost kojima svi teže.

"U tom kontekstu, BiH se pridružuje strogoj osudi nuklearnih testiranja koje je provela Narodna Demokratska Republika Koreja. Takođe, pozivamo Narodnu Demokratsku Republiku Koreju da, bez odgađanja, u cijelosti i bezuslovno, pristupi ispunjenju svojih obveza prema svim relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN", rekao je on.

Čović je naglasio da BiH danas čini sve da ubrza svoj put tamo gdje istinski i pripada, u okrilje snažne evropske porodice čije vrijednosti dijeli.

"Reformski i ostali procesi koje u tu svrhu provodimo, nisu uvijek jednostavni ni lagani, ali ih doživljavamo kao jedinstvenu šansu da ubrzanim korakom postignemo što veću usaglašenost našeg privrednog, socijalnog i institucionalnog stepena razvoja sa onim što nas sutra očekuje u Evropskoj uniji", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana