Ćosić: Srbi iz Srpske i Crne Gore imaju čvrstu kulturnu i bratsku sponu

Srna
Foto: Arhiva

PALE - Srbi iz Republike Srpske i Crne Gore imaju čvrstu kulturnu i bratsku sponu, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić večeras na Palama gdje je otvorena izložba "Tako su govorili naši preci".

Ćosić, koji je sa predsjednikom Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilom Vuksanovićem otvorio izložbu, rekao je da je Srpski nacionalni savjet očuvao kulturnu baštinu i sve ono što je važno za nacionalnu odrednicu Srbin, ne ugrožavajući nijedan drugi narod na prostoru Crne Gore.

"Isto kao što mi ne želimo da ugrožavamo nijedan drugi narod na prostoru BiH i Republike Srpske", rekao je Ćosić novinarima.

On je istako da je srpski narod najstariji narod na ovim prostorima i da je sve što je uzdizano na ovim prostorima, uzdizano od Srba.

"Okupljali smo i druge narode i trudili se da prilikom oslobađanja od stranih okupatora, oslobodimo i druge narode", rekao je Ćosić i dodao da je najviše stradao srpski narod.

Ćosić je najavio da će sa Srpskim nacionalnim savjetom Crne Gore biti dogovoreni i ostali oblici saradnje.

"Oni imaju srpsku kuću u Podgorici i mi ćemo se potruditi da tamo prezentujemo sve aktivnosti koje naše kulturne institucije promovišu", rekao je Ćosić.

On je dodao da će izložba sutra biti upriličena na Sokocu, a prekosutra i Istočnom Novom Sarajevu.

"Dogovorili smo da izložba jedan period bude u Istočnom Novom Sarajevu, pa da se ponovo vrati na Pale", naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, saradnju treba širiti i u oblasti privrede i politike, a na neki način je Srpski nacionalni savjet već doprinio očuvanju srpske politike u Crnoj Gori.

Izložbu, u saradnji sa Gradom Istočno Sarajevo, organizuje Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana