Burna reagovanja iz Srpske povodom odluke njemačkog diplomate

GS
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Povodom današnjeg nametanja odluke o finansiranju izbora od strane Kristijana Šmita, stižu i burna reagovanja od zvaničnika iz Republike Srpske.

 Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je odluka Kristijana Šmita o nametanju finansiranja izbora u BiH poraz međunarodne zajednice i da se njome destabilizuje BiH.
"Ovo je poraz međunarodne zajednice, nije naš. Ovo je naša pobjeda, jer pokazujemo da BiH ne može, a stranci pokazuju da su sve, što su do sada uradili, pogrešno uradili i da je i ova odluka, samo jedna u nizu pogrešnih odluka koja je donesena", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je zgađen nakon posljednje odluke koju je donio Šmit, da se njome destabilizuje BiH, kao i da šalje poruka i signal da su oni spremni da idu do kraja, da kreiraju liste, odlučuju ko će ići na izbore, a ko neće.

"To su naši izbori, naše pare, nisu njihove. Ako taj Šmit ima novac da to kao fizičko lice doznači niko mu ne brani da pomogne, da daje donaciju. Nisam razočaran, nisam rezigniran, jednostavno sam zgađen na sve. Pogotovo na te njihove takve odluke i ponašanje", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On smatra da to samo govori da oni žele da budu glavni momci u BiH, da žele BiH drže u protektoratu, napomenuvši da je bilo "sto načina" da se to pitanje finansiranja izbora riješi i da je Republika Srpska predložila da Srpska doznači sredstva CIK-u, a kada se završe unutrašnji procesi vezani za budžet, da se ta sredstva vrate Srpskoj, što je sa svoje strane mogla da uradi i Federacija BiH.

"Na početku te inicijative u jednom trenutku mnogi zapadnjaci su to podržali i lično mi govorili neki od ambasadora da je to dobra ideja. A kada su zakmečali u Sarajevu da to urušava BiH i da oni ne mogu da podnesu da Republika Srpska eventualno to finansira, onda su i ti zapadnjaci odustali", rekao je Dodik.

On je upitao da li više urušava BiH da Republika Srpska da pozajmicu zajedničkim institucijama ili ovakvo nametanje odluka, te dodao da će muslimani "poletjeti" da prigrle tu odluku Šmita, jer misle da samo na taj način mogu da izgrade BiH.

Dodik je naveo da se ovom odlukom potpuno destabilizacuje BiH, da oni ne dozvoljavaju narodu da odluči, već žele da oni to urade, kao što hoće da odlučuju o našim resursima.

Kao primjer je naveo nekadašnju Austrougarsku, koja je pravila pruge i tjerala srpski narod da to slavi, iako je tim prugama odnosila šumu, koju su pokrali.

"Tako i danas na tim njihovim glupim odlukama hoće aplauze sa naše strane. Aplaudiraju muslimani, mi nećemo. Ne znam kako će se ponašati Hrvati. Ali, ovo je dokaz da BiH potpuno bezvezna priča, nema smisla", ocijenio je Dodik.

Podsjetio je i na riječi srpskg nobelovca Ivu da "logika prestaje, kada se uđe u Bosnu", naglasivši da je bio u pravu, te naveo kako je u slučaju Šmita riječ o čovjeku koji nije formalno imenovan, da se bonska ovlašćenja lažno provode godinama, a sada pokušavaju da rehabilituju na tom pitanju.

"Mislim da je to samo dokaz da je BiH propala zemlja, da je zemlja kolonije i to na najgrublji mogući način", rekao je Dodik.

Osvrnuo i na Savjet za implementaciju mira u kojem više nema Rusije, a godinama pokušava da postavi visoke standarde za BiH i onda krivi domaće lidere što ne ispunjavaju njihove želje.

"Tako je i ovdje, apsolutno je jasno da će BiH teško doći do bilo koje odluke u svojim institucijama, ako je to tako. Evo Šmita, pa neka on odlučuje o svemu. Neka on bude kandidat na izborima, sve što treba", rekao je Dodik.

On ne vidi načina kako će se to tehnički sprovesti, s kojeg računa misli da skine novac, s kojih sredstava, kako to da uradi. Ako je to igra koja treba da osnaži jučerašnju odluku Savjeta ministara BiH onda je, kaže Dodik, to potpuno karikaturalno.

Dodik je ponovio da Šmit nije priznat, da u vezi sa njim nema konsenzusa i da nema ni bonskih ovlaštenja, jer je to bilo blefiranje i kada su ih donijeli.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da je odluka Kristijana Šmita o nametanju finansiranja izbora nepotrebna i da nije od koristi, te da će dovesti do daljih nesporazuma u BiH.

"Današnja odluka Šmita je još jedna u nizu kojom se ispunjavaju želje pojedinaca ili grupa unutar BiH", rekao je Tegeltija novinarima u Ohridu gdje učestvuje na Samitu "Otvoreni Balkan".

Tegeltija je pojasnio da je nepotrebna zbog toga što je Savjet ministara na jučerašnjoj juče usvojio osnovni budžetski zahtjev Centralne izborne komisije što je sasvim dovoljno novca za provođenje izbora u oktobru.

On je napomenuo da je ministar finansija u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda obrazložio način kako će se obezbijediti dodatna finansijska sredstva, u veoma kratkom periodu samo da se ispoštuju zakonom predviđene proceudre.

"Niko od ministara u Savjetu ministara nije imao primjedbu na to što je predložio ministar Bevanda. Svi smo smatrali da je to adekvatan način da se obezbijedi dovoljan iznos sredstava za provođenje izbora", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da je dugo godina pripremao budžete, bavio se njihovim izvršenjem i da mu nije jasno na koji način misle provesti ovu odluku.

"Ako žele da poštuju minimum zakona i propisa moraće da donesu barem još nekoliko odluka da bi se ovo moglo sprovesti i još jednom pokazati kako se na ovaj način ne pomaže institucijama BiH, na ovaj način se uništavaju institucije BiH", zaključio je Tegeltija.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da BiH nisu potrebna bonska ovlaštenja na bilo koji način.
Šarović je istakao, povodom nametanja odluke Kristijana Šmita o finansiranju izbora u BiH, da je "vlast dovela do toga da sada imamo Šmita koji koristi svoja ovlaštenja", saopšteno je iz SDS-a.

"Budžetom za 2022. povećali su taj budžet za 70 miliona KM za nekakvo zapošljavanje u Oružanim snagama, a nisu mogli naći dva miliona KM za izbore, zbog kojih je došlo do ovih bonskih ovlaštenja čijoj primjeni se protivim", rekao je Šarović.

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, nametnuo je danas odluku o finansiranju opštih izbora u BiH i da se Centralnoj izbornoj komisiji BiH prebaci 12,5 miliona KM


Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da je današnja odluka Kristijana Šmita da nametne finansiranje izbora u BiH samo način dodavanja ulja na vatru, komplikovanja stvari u BiH i pojačavanja krize.

On je rekao da je vrlo čudno što je Šmit nametnuo odluku o finansiranju izbora kada je Savjet ministara već obezbijedio novac za izbore što, kako kaže, izaziva vrstu sumnje u njegove namjere ili predstavlja način da se pokaže neka sila.

"Da poruče da možda hoće da nas bičuju na neki način, da uvode neku vrstu političkog aparthejda. Da je to učinio prije pet dana, prije nego što je Savjet ministara napravio tu realokaciju sredstava iz RAK-a, pa da čovjek razmišlja, nego zašto je to učinio danas samo on zna", rekao je Stevandić.

On smatra da je takva Šmitova odluka vjerovatno u nekoj korelaciji sa novim prijetnjama koje stižu i pokušajem da se utiče na izbore.

On kaže da je ovo pokušaj da od domaćeg zakonodavca otme dio izbornog procesa, za koji je po Dejtonskom sporazumu zadužen domaći zakonodavac.

"Po Dejtonu visoki predstavnim ne može da se miješa u izbore a on se ovim najdirektnije umiješao u izbore i to predstavlja zloupotrebu", istakao je Stevandić.

On je rekao da ne zna kako će se Šmitove odluke sprovoditi budući da predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara ne moraju da propuste nijednu odluku na taj način nego da glasaju za svoje odluke.

"Za nas iz Republike Srpske, odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, on nije visoki predstavnik. Nema legitimitet u Savjetu bezbjednosti koji su ostali imenovani imali", dodao je Stevandić.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je danas Srni da međunarodni faktor od početka želi da bude involviran u izborni proces, što podrazumjeva i projektovane izborne rezultate.

"Sve su prilike da će biti tako", rekao je Čavić komentarišući odluku Kristijana Šmita da se Centralnoj izbornoj komisiji prebaci 12, 5 miliona KM za finansiranje izbora.

Za Šmitove navode da bi zemlja, koja želi da se pridruži EU sama trebalo da obezbijedi provođenje izbora, Čavić je rekao da je to cinično obrazloženje, jer je BiH obezbjedila ta sredstva.

"Ova zemlja obezbijedila je sredstva za finansiranje izbora i to na način koji je poprilično problematičan, jer se radi o sredstvima iz rezerve poveučena od Regulatorne agencije za komunikacije, realokacijom sredstava s obzirom na to da budžet zajedničkih institucija nije usvojen", podsjetio je Čavić.

Prema njegovim riječima, ako neka zemlja želi u Evropu, mora poštovati svoj ustav, a onda i zakone koje proizilaze iz ustava, što se u BiH ne dešava, već se svakodnevno narušava i ne poštuje Ustav.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je posljednja odluka Kristijana Šmita o finansiranju izbora dokaz da je BiH još daleko od samostalnosti u donošenju odluka.
Borenović je rekao novinarima u Sarajevu da nametnute odluke nisu odraz dobrog stanja u društvu.

On je dodao da je odgovornost unutar BiH, te da do te odluke nije trebalo ni doći.

"Savjet ministara je trebao sam da obezbijedi sredstva u skladu sa zakonom, a ne da ovo ide u neku vrstu utakmice i busanja u prsa sa Šmitom i međunarodnom zajednicom. Ovo pokazuje da domaća vlast nije u stanju da obezbijedi sredstva i usvoji budžet", rekao je Borenović i dodao da je time "dat alat u ruke najpoznatijem turisti u BiH".

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da nametnuta odluka Kristijana Šmita o finansiranju izbora definitivno predstavlja dodatno i nepotrebno komplikovanje situacije, stvarnu demonstraciju sile i još samo preostaje da se neko usudi da proglasi izborne pobjednike.
"Ovo je još jedan od dokaza da dio međunarodne zajednice koja je prisutna u BiH ne funkcioniše u pravcu pronalaska rješenja uz pomoć uspostavljanja unutrašnjeg dijaloga, nego radi upravo suprotno", izjavila je Bursaćeva novinarima u Sarajevu.

Ona je ukazala i na upitnost sprovodivosti današnje odluke Šmita, podsjećajući da je juče donijeta neka druga odluka domaćih institucija, koja takođe ima za predmet finansiranje izbora, kao i na činjenicu da je sporan mandat visokog predstavnika u ovom trenutku.

"Kao što znate, za nas mandat visokog predstavnika u ovom trenutku nije popunjen. Tako ne znam kako i kojim mehanizmima neko misli da sprovede sve odluke koje gospodin Šmit pokušava da donese", navela je Bursaćeva.

Ona je rekla da još samo nedostaje da se neko usudi da proglasi izborne pobjednike, da se ova zemlja proglasi zvaničnom diktaturom nekog stranca i da definitivno ne postoji kao suverena i demokratska.

"Korijen problema seže u nelegalno imenovanje Centralne izborne komisije /CIK/", ukazala je Bursaćeva.

Ona je pojasnila da je prekršen osnovni princip transparentnosti imenovanja i sve druge procedure, jer je dokazano da su imenovani ljudi koji dolaze iz političkih struktura i koji nemaju potrebne preduslove.

"Nalazimo se u situaciji gdje prosto ne možete da vidite nijedan dobronamjeran potez koji ide u pravcu onog što mi smatramo da je uslov povećanja funkcionalnosti, a to je unutrašnji dijalog. Imamo uporno dio međunarodne zajednice koji misli da služi ispunjavanju političkih želja jedne od strana u BiH", dodala je šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je Srni da je posljednja odluka Kristijana Šmita o finansiranju izbora još jedna potvrda da BiH nema suverenitet, da je protektorat i da je neophodno naći način da se stane na put nametnutim odlukama visokih predstavnika.
Nešić je istakao da je to još jedna potvrda i da BiH ima guvernera koji nema legitimitet.

"Ovo je problem koji pokazuje da je BiH zaista nemoguća država, te srpski narod u ovom trenutku mora biti jedinstven kako bi sačuvao i očuvao Republiku Srpsku", rekao je Nešić.

On smatra da sve političke partije moraju štititi interese srpske, jer se postavlja pitanje šta je poslije ovog sljedeće nametanje.

Nešić smatra da je neophodno naći način da se stane na put nametnutim odlukama visokih predstavnika, naročito onog koji nema legitimitet, jer nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN. pa samim tim i nije visoki predstavnik.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić poručio je da se Centralna izborna komisija /CIK/ BiH postavlja iznad zakona i institucija BiH i upitnim ocijenio legalitet danas nametnute odluke o finansiranju opštih izbora u BiH, s obzirom da Kristijan Šmit bez formalnog imenovanja ne može koristiti bonska ovlaštenja.

"Gdje prestaje logika tu počinje BiH. Nevjerovatna odluka, još jedna od gluposti koja se može desiti samo u BiH, što implicira da BiH nije suverena država", izjavio je Srni Jerinić.

On je naveo da se CIK postavlja iznad zakona i institucija BiH odnosno Predsjedništva, Savjeta ministara i Parlamenta BiH i poručio da njen vapaj prema Šmitu podsjeća na "ucvijeljenu mladu" u kontekstu da im sve smeta i za sve traže izgovor kako ne bi radili svoj posao.

"CIK BiH još jednom pokazuje da ne poštuje ustav i zakone BiH, što ne čudi jer zakonom nije ni izabrana", naveo je Jerinić.

On smatra da Kristijan Šmit nije u mogućnosti da koristi bonska ovlaštenja i nameće odluke s obzirom da nije formalno izabran za visokog predstavnika.

Kristijan Šmit rekao je danas novinarima da je donio odluku da Centralnoj izbornoj komisiji BiH bude prebačeno 12,5 miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana