Kristijan Šmit nametnuo odluku o finansiranju izbora

GS
Kristijan Šmit nametnuo odluku o finansiranju izbora

SARAJEVO- Kristijan Šmit nametnuo je danas odluku o finansiranju opštih izbora koji će se održati u BiH.

U Sarajevu se danas održava i dvodnevna sjednica Savjeta za primjenu mira (PIK) na kojoj se Šmit, prema navodima medija u FBiH najvjerovatnije konsultovao sa članicama o ovom problemu te odlučio da iskoristi Bonska ovlašćenja.

Obraćajući se medijima Šmit je kazao da je donio odluku da  Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) bude prebačeno  12,5 miliona KM. Odluka stupa na snagu od trenutka objave na službenoj stranici OHR-a.

- Primio sam k znanju odluku koju je donio Savjet ministara, a koja se čini kao korak u pravom smjeru. Nakon sto sam je provjerio zaključio sam da nije dovoljno dobra. Nakon sto sam prikupio detaljne informacije sa Ministarstvom finansija sasvim mi je jasno da sredstva nisu dovoljna. Budući da finansiranje izbora još uvijek nije obezbijeđeno, potrebno je omogućiti da se održe na vrijeme. Ovom odlukom nalažem sljedeće - CIK će dobiti iznos od 12,5 miliona koji je određen za pripremu i održavanje izbora  -naveo je Šmit.

Dodao je da se njegovom odlukom pravosnažno mijenja odluka Savjeta ministara i obezbjeđuju sredstva za automatsko i privremeno finansiranje izbora.

-Moram reći da nisam zadovoljan što sam morao donijeti ovu odluku i pri tome uzimam u obzir opredijeljenost ljudi da se sprovedu izbori. Moram reći da to nije dobro jer pokazuje da odgovorni političari nisu bili u stanju osigurati finansiranje izbora. I da pojasnim, ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona, znam da se na tome puno radi. Isto tako apelujem na sve da izbori nisu donacija stranaka već pravo gradnjama da izraze svoj stav - rekao je Šmit.

Savjet ministara je na jučerašnjoj sjednici odobrio odluku o finansiranju opštih izbora 2022. godine u BiH kojom se CIK-u BiH za sprovođenje izbora posuđuje 9,7 miliona KM od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH , odnosno od prihoda za GSM licence.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana