Bosić: Moja ostavka nije rezutlat puča u stranci

Srna
Bosić: Moja ostavka nije rezutlat puča u stranci

Banjaluka - Vanredna izborna skupština Srpske demokratske stranke /SDS/ počela je u Banjaluci, na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsjednik stranke.

Dosadašnji predsjednik SDS-a Mladen Bosić, koji je podnio ostavku na tu funkciju, rekao je da ostavka nije rezultat nikakvog puča u stranci već njegove lične odgovornosti za izborni rezultat.

Bosić je ocijenio da protekli izbori nisu srazmjerni uloženom trudu već da je nezadovoljavajući rezultat posljedica dizanja tenzija po osnovu odluka Ustavnog suda BiH i referenduma koji je održan sedam dana pred izbore, te dodao da je to "klasična politička manipulacija uz učešće čak i faktora izvan Srpske i BiH".

On je istakao da je na slab rezultat između ostalog uticalo i to što su izostali obećani rezultati upravo na polju borbe protiv korupcije.

"Rezultat lokalnih izbora je takav kakav jeste i ja sam odlučio da se zbog takvog rezultata povučem sa mjesta predsjednika SDS-a. To nije odluka donesena u afektu, nego plod promišljanja šta je najbolje uraditi za SDS u ovom trenutku", naveo je Bosić u obraćanju.

On je naglasio da plan konsolidacije stranke treba izvesti u dva koraka, te da je prva faza detaljna analiza rezultata izbora po svim opštinama i prijedlog sanacije kritičnih opštinskog odbora sa imenovanjem privremenih organa, koji treba da bude završen do kraja januara iduće godine.

Bosić je dodao da su druga faza unutarstranački izbori koji bi bili održani od 1. februara do 1. maja naredne godine.

Glavni odbor SDS-a je na prijedlog Predsjedništva donio jednoglasnu odluku 15. oktobra da za predsjednika stranke predloži potpredsjednika SDS-a Vukotu Govedaricu.

Prema Statutu stranke, moguće je da na izbornoj skupštini bilo koji opštinski odbor ili član Skupštine predloži drugog kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana