Blokada na svim nivoima u Sarajevu

Željka Domazet
Blokada na svim nivoima u Sarajevu

Sarajevo - Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara BiH na sjednici održanoj u petak nije izabrala rukovodstvo, iako je to bilo obično tehničko pitanje. U komisiji, koju čini 14 predstavnika parlamentarnih stranaka, nije bilo većine za izbor predsjedavajućeg i njegova dva zamjenika, čime je i na ovom, nižem, nivou nastavljena blokada procesa formiranja novog saziva Savjeta ministara.

Sjednici je prisustvovalo 12 članova, a prijedlog da predsjedavajući komisije bude Staša Košarac iz SNSD-a, a njegovi zamjenici Halid Genjac iz SDA i Predrag Kožul iz HDZ-a dobio je podršku šest članova, dok je šest bilo protiv. Za ovaj prijedlog glasali su članovi komisije iz SNSD-a, HDZ-a, SDA, DNS-a, SP-a i SBB-a, dok su ostali prisutni članovi bili protiv. Mada mišljenje komisije prilikom izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara nije obavezujuće, stav ovog tijela je neophodan da bi se o tome uopšte raspravljalo na sjednici parlamenta.

Košarac je rekao da je očito da postoje strukture u BiH koje žele da ne dođe do konstituisanja Savjeta ministara.

- Nemoguće je ući u proceduru izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara bez komisije. Ako neko želi takvo ponašanje, mi ćemo mu biti saveznici. Mi imamo konstituisane institucije Republike Srpske i ona može samostalno da vodi određene procese i nećemo biti zabrinuti za to što se ne konstituišu izvršna tijela na nivou BiH - kazao je Košarac.

Smatra da je najproduktivnija ona struktura vlasti koju čine izborni pobjednici iz RS i FBiH, te da je očito da postoje problemi u FBiH. Istakao je da struktura komisije ne odražava sastav koalicije jer sama koalicija ne postoji.

- Očito je da postoje strukture u FBiH koje žele da usložne procese u BiH potežući neka krupna pitanja koja nisu u skladu sa Ustavom. Vidljivo je da bošnjački i hrvatski član Predsjedništva potežu za nekim novim praksama koje nisu ranije postojale - rekao je Košarac.

Konstatovao je da su istekli svi rokovi za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Ako žele da parališu institucije BiH, nećemo biti protiv - kazao je Košarac.

Halid Genjac je rekao novinarima da se jedno tehničko pitanje pretvorilo u  politikantsko, te da smatra da su oni što su glasali protiv bili dužni dati druge prijedloge.

Na pitanje šta misli o Zoranu Tegeltiji, koji je odavno kandidat SNSD-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara, Genjac je rekao da o njemu može misliti samo na osnovu onoga što kaže u pogledu pitanja koja su bitna za Savjet ministara BiH.

Predrag Kožul je ocijenio neizbor rukovodstva komisije blokadom i opstrukcijama. On je kazao i da je od 14 članova komisije po nacionalnosti jedini on Hrvat i da je stoga, prema Poslovniku, njegov izbor za zamjenika predsjedavajućeg bio neizbježan i logičan.

- Mi u BiH mnogo pričamo o blokadama i svi se slažemo da nisu dobre. Na sitnoj stvari smo imali primjer blokada jer ako šest kolega glasa protiv iznesenog prijedloga, a nema nikakvog drugog prijedloga, to je blokada koja će uticati na dinamiku izbora Savjeta ministara - rekao je Kožul.

Nenad Nešić iz DNS-a kazao je da neizbor rukovodstva komisije nije ništa drugo do “očigledna opstrukcija” kako bi se što više otegao izbor Savjeta ministara.

Član komisije Branislav Borenović iz PDP-a potvrdio je da je glasao protiv predloženih kandidata zbog “političkih, demokratskih i ljudskih razloga”. On je izrazio nezadovoljstvo što klub poslanika u kojem se on nalazi u Predstavničkom domu nije konsultovan u vezi sa imenovanjem rukovodstva komisije.

Borenović je poručio da će, ako Zoran Tegeltija bude kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, sa obje ruke glasati protiv, jer smatra da je to “grobar ekonomije Republike Srpske”.

Saša Magazinović iz SDP-a rekao je da je parlamentarna većina koja je izabrala rukovodstvo Predstavničkog doma koju čine SNSD, HDZ I SDA predložila svoje predstavnike i da ta “većina ne funkcioniše u okviru te komisije”.

- Očigledno je da većina koju čine SDA, SNSD I HDZ nema baš toliki kapacitet koji misle - rekao je Magazinović.

Prošao rok

Predsjedništvo BiH još nije uputilo zvaničan prijedlog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, iako su konsultacije obavljene, a odavno je poznato da je kandidat za tu funkciju Zoran Tegeltija.

Rok za predlaganje predsjedavajućeg istekao je prije nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana