BiH treba hitne mjere za rješavanje problema migranata

ATV
BiH treba hitne mjere za rješavanje problema migranata

Banjaluka - Bosna i Hercegovina mora što prije da otvori izbjegličke centre, jača kontrole na granicama i poveća broj graničnih policajaca.

To je suština hitnih mjera koje su predložene nakon sporog provođenja  Akcionog plana u oblasti migracija za period od 2016. – 2020. godine.

Ove i naredne godine, barem po Akcionom planu, trebalo bi da bude izgrađen privremeni imigracioni centar, kao i ustanova za smještaj migrantskih ranjivih kategorija. Prema procjenama, više od 60 hiljada migranata je na ulaznim vratima BiH. Samo do kraja aprila, Granična policija otkrila je 1239 ljudi koji su ilegalno prešli granicu. Iz Službe za poslove sa strancima poručuju da, trenutno, nemaju gdje da ih smjeste.

"BiH nema smještajne kapacitete. Oni su, ovo što sad koristimo, institucionalno, to je Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima , koji je uvijek negdje na gornjoj granici, svakodnevno se mijenja, ali je uvijek negdje između 60 i 90 ilegalnih migranata, i imamo Centar u Delijašima. I tu se mijenja, od 70 do 150 migranata”, rekao je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Jedna od prdloženih varijanti za jačanje smještajnih kapaciteta je da se iskoriste i devastirane kasarne širom BiH, za šta nedostaje novca. Nezvanično, izbjeglički centar bi čak mogao da osvane i u Banja Luci. Najveći problem u čitavoj priči oko migranata su, poručuju u Komisiji za odbranu i bezbjednost BiH, granični policajci, kojih jednostavno nema dovoljno.

"Mislim da imamo ozbiljnih problema kad je u pitanju granična služba, zbog nedostatka graničnih policajaca koji mogu kvalitetno da obezbjede državnu granicu”, rekao je Borislav Bojić, predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine RS.

Iz Granične policije ranije su poručili da im fali barem 500 policajaca, a ideja je da se angažuju vojnici OS BiH, koji bi pomagali carinicima. Činjenica je da BiH odavno kaska za evropskim standardima kada je u pitanju tretiranje migranata. Zato će, polovinom maja, poslanici PD Parlamentarne skupštine BiH da se izjasne o predloženim mjerema, koje bi, potom, trebalo  i provesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana