BiH ima deset hiljada tona viška municije i 40.000 komada naoružanja

Srna
BiH ima deset hiljada tona viška municije i 40.000 komada naoružanja

Sarajevo - Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije Mirko Tepšić rekao je danas da Oružane snage BiH trenutno raspolažu sa 10.726 tona viška municije i minsko-eksplozivnih sredstava i 40.000 komada naoružanja, što predstavlja organizacioni, bezbjednosni i finansijski problem.

"U ovoj godini, rješavanjem viška municije, minsko-eksplozivnih sredstava, donirali smo Iraku 573 tone istog, a uništeno je 1.637 tona", rekao je Tepšić na konferenciji za novinare u Sarajevu, povodom obilježavanja 1. decembra - Dan Oružanih snaga BiH.

On je istakao da višak naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava predstavljaju i organizacioni i bezbjednosni i finansijski problem, ali da će se učiniti sve da proces rješavanja problema viška ide svojom dinamikom.

Kada je riječ o deminiru, Tepšić je naveo da Oružane snage BiH učestvuju u 20 odsto ukupnog deminiranja na godišnjem nivou.

Prema njegovim riječima, ove godine planirano je deminiranje 3,32 miliona kvadratnih metara, a do sada je deminirano oko 70 odsto, tako da neće biti ispunjen plan, jer nije obezbijeđena dovoljna podrška deminiranju.

On je istakao da je u toku revidiranje strategije deminiranja na nivou BiH, jer je prema postojećoj strategiji planirano da se ovaj posao završi do 2019. godine, što nije moguće sprovesti.

Kada je riječ o civilno-vojnoj saradnji u BiH, Tepšić je rekao da su u ovoj godini učestvovali u gašenju požara u Širokom Brijegu i Trebinju, te u tri evakuacije pacijenata vazdušnim putem, a bilo je i jedno angažovanje jedinica Oružanih snaga u spašavanju izgubljenog lica na području Ustikoline.

Prema njegovim riječima, inžinjerija je bila angažovana na izgradnji novih i sanaciju starih i devastiranih puteva, na izgradnji vodovoda, sanaciji dječijih obdaništa, te deponije smeća, ali i na drugim aktivnostima širom BiH.

Tepšić je dodao da se vojna i civilna saradnja odnosila i na korištenje prostora na vojnim lokacijama, uglavnom za potrebe MUP-ova, te civilnih zaštita, sportskih klubova, te drugih organizacija.

"Paralelno s tim, radili smo i na uređenju vojnih lokacija, pri čemu smo sanirali 27 kilometara puta, izgradili 600 metara novog puta, uredili protivpožarne pojaseve na skladištima, te izgradili tri mosta za potrebe obuke", naveo je Tepšić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić rekao je da su planovi Ministarstva u narednoj godini vezane za nastavak aktivnosti iz ove godine, a težište je na učešću u mirovnim operacijama, rješavanje viška naoružanja, pomoć civilnom društvu i rješavanje pitanja neperspektivne imovine.

Jusić je naveo da pripadnici Oružanih snaga BiH trenutno učestvuje u mirovnim misijama u Avganistanu, sa jedinicom od 45 pripadnika, osam štabnih oficira i dva podoficira, te u operacijama na Maliju sa dva pripadnika, te u Kongu sa pet pripadnika.

Prema njegovim riječima, ukupno 62 pripadnika Oružanih snaga BiH učestvuje u mirovnim operacijama, a resorno ministarstvo planira povećati učešće u operacijama podrške miru dodatnim angažovanjem još 16 pripadnika na Maliju, 10 u Avganistanu i jedan tim za obuku u Centralnoafričkoj Republici.

"U toku ove godine smo radili na dokumentu žPregled odbranež, kojim je utvrđeno da će Oružane snage BiH brojati 9.200 ljudi, plus civilna lica, plus 4.500 rezervnog sastava, da ćemo smanjiti lokacije sa 63 na 57 i da će biti urađen plan modernizacije Oružanih snaga", ponovio je Jusić.

Kada je riječ o knjiženju perspektivne vojne imovine, Jusić je naveo da je do sad uknjiženo 24 lokacije, 18 je u procesu knjiženja, a očekuje se i okončanje sudskih procesa vezanih za imovinu.

On je rekao da Ministarstvo posjeduje 21 neperspektivnu lokaciju, koja se što prije mora riješiti.

Govoreći o javnim nabavkama, Jusić je rekao da je postignut visok stepen realizacije ugovora za marterijalna sredstva i usluge, koja su od značaja za funkcionisanje i operativnoist Oružanih snaga, kao što su prehrambeni i odjevni artikli, gorivo, mazivo.

"Kada je u pitanju personal, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH su u odnosu na formaciju, popunjene su sa 90,66 odsto. U odnosu na maksimalno brojno stanje, procenat popunjenosti je 99,27 odsto", naveo je Jusić, dodavši da proces podmlađivanja teče od 2008. godine.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini je povećan broj ličnih zahtjeva za prestanak profesionalne vojne službe i otpuštanje iz Oružanih snaga, a kao razlog se navodi odlazak u inostranstvo, zaposlenje u civilnim strukturama ili otpočinjanje privatnog biznisa, a najviše zahtjeva su podnijeli Hrvati.

S obzirom na to da BiH nema vojnu akademiju, Jusić je rekao da se kadar školuje u inostranstvu, a kursevi i obuke se organizuju u Centru za mirovne ioperacije Butmir i Centru za osnovnu obuku Pazarić, Centru za profesionalni razvoj Travnik, Centru za borbenu obuku Manjača, gdje je i Centar za borbene simulacije, te u matičnim jedinicama.

Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šainović rekao je da Ministarstvo odbrane i Oružane snage ostvaruju bilateralnu vojnu saradnju sa oko 30 partnera, a najintenzivnija bilateralna saradnja je sa SAD, državama regije, članicama NATO i EU.

Prema njegovim riječima, ovi programi obuhvataju programe obuke, školovanja, izgradnje kapaciteta i sposobnosti, individualne izgradnje pojedinaca i drugo.

Šainović je naveo da su u cijelosti implementirane sve međunarodne obaveze koje proizilaze iz dokumenata OEBS-a, UN, a odnosi se na Ministarstvo odbrane i Oružane snage.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse Senad Mašović rekao je da trenutno definisani nivo budžeta ni u jednom segmentu ne zadovoljava potrebe Ministarstva odbrane i Oružanih snaga.

Prema njegovim riječima, razvijeno je pet kapitalnih projekata, koji bi u narednom vremenskom periodu trebalo da obezbijede značajno unapređenje kapaciteta sposobnosti Oružanih snaga.

"Riječ je o osiguravanju i obezbjeđenju operativnosti helikoptera za period 2016-2025, koje iznosi oko 300 miliona KM, osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila za period 2016-2018, koje iznosi 21,2 miliona KM, nabavka opreme za izvršenje zadataka pomoći civilnim organima za reagovanje na prirodne i druge katastrofe 2016-2020 godina u iznosu oko 8,8 miliona KM, te školovanje oficira za potrebe vazduhoplovstva period 2016-2024, koje iznosi oko 7,8 miliona KM i razvijanje i dobijanje novih uniformi, u iznosu oko 29 miliona KM, a odnosi se na period 2017-2019 godina", naveo je Mašović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana