Bh. Blok produžio agoniju

Željka Domazet
Bh. Blok produžio agoniju

Sarajevo - Odluka sarajevskih stranaka okupljenih u Bh. bloku da ostanu opozicija u određenoj mjeri dodatno je zakomplikovala proces formiranja vlasti na nivou BiH jer će stranke koje će činiti okosnicu novog Savjeta ministara, SNSD, HDZ BiH i SDA, biti prinuđene da potraže novog partnera u FBiH kako bi imale koliko-toliko komotnu većinu.

SNSD-ov poziv partijama iz Srpske i dalje je otvoren pa bi to moglo da bude jedno od rješenja u kojima bi većina brojala više od 23 poslanika, koliko sada imaju pomenute tri stranke. U Srpskoj, međutim, čekaju rasplet u FBiH. Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je da je važno da srpske partije budu okupljene, a određeno približavanje toj stranci najavio je i šef SDS-a Vukota Govedarica. Razgovori srpskih partija tek bi trebalo da uslijede.

U međuvremenu, lider DF-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je za “Glas Srpske” da je na sastanku stranaka Bh. bloka preksinoć jednoglasno odlučeno da idu u opoziciju.

- Bh. blok će, principijelno, ostati opozicija na svim nivoima vlasti i u svim kantonima - kategoričan je Komšić.

Na pitanje kada bi se moglo očekivati imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Komšić je kazao da to treba pitati predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Za imenovanje Zorana Tegeltije moj uslov ostaje isti. To je usvajanje godišnjeg plana za NATO - rekao je Komšić.

Na konstataciju da se zbog takvih stvari može desiti da aktuelni saziv Savjeta ministara u tehničkom mandatu ostane do narednih izbora, Komšić je kazao da “to opet treba vidjeti sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH”.

Sada se otvara i pitanje kako će se dalje razvijati situacija u FBiH. Iz Bh. bloka nisu se jasno odredili o tome da li će se povući iz rukovodstva Predstavničkog doma, gdje je imenovan SDP-ov Elvir Karajbić. Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić kratko je rekao da će ga vjerovatno smijeniti nova parlamentarna većina. Ukoliko Karajbić bude smijenjen, to će dodatno usložniti situaciju u FBiH.

SDA je juče saopštila da su stranke Bh. bloka, odbijanjem poziva da “jedinstveno stanu u zaštitu interesa države”, kukavički pobjegle od odgovornosti i time “svjesno doprinijele slabljenju patriotskog političkog fronta koji se bori za BiH”.

- Pri tome u svojim izjavama jasno potcrtavaju da im je Bh. blok preči od interesa države - piše u saopštenju i dodaje se da su izigrali povjerenje građana koji su im dali glasove i na kraju “popustili pod pritiscima nedozrelih i sumnjivih struktura iz Naše stranke i dijelova SDP-a”.

Sjednica na čekanju

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika rekli su “Glasu Srpske” da još nije izvjesno kada bi mogla biti održana sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi bilo odlučivano o predsjedavajućem Savjeta ministara.

- Mi još čekamo da bude postignuta saglasnost o imenovanju predsjedavajućeg. Nikakva uslovljavanja u vezi sa MAP-om ne dolaze u obzir i o tom pitanju stav RS je poznat - rekli su nam u Dodikovom kabinetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana