Bevanda: Nije usvojena odluka o raspodjeli 11 miliona KM od putarina

Srna
Bevanda: Nije usvojena odluka o raspodjeli 11 miliona KM od putarina

Banjaluka - Predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Vjekoslav Bevanda rekao je danas da nije usvojena odluka o raspodjeli 11 miliona KM prikupljenih od putarina prije usvajanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH jer su protiv bili članovi UO iz Federacije BiH i naglasio da će ova sredstva i dalje biti akumulirana na posebnom računu.

On je pojasnio da je Upravni odbor UIO usvojio privremenu odluku o raspodjeli prihoda od putarina koja su akumulirana na posebnom podračunu za izgradnju auto-puteva nakon što su 1. februara stupile na snagu izmjene i dopune seta zakona koji se odnose na akcize.


“Nakon usvajanja ove odluke stvoreni su uslovi da se prikupljenih 165,2 miliona KM na računu Centralne banke BiH raspodjeli po dosadašnjem modelu gdje FBiH pripada 59 odsto, Republici Srpskoj 39, a Brčko distriktu dva odsto, s tim da 10 odsto sredstava ostaju rezervisana na računu u slučaju da u narednom periodu dođe do poravnanja među entitetima”, rekao je Bevanda novinarima u Banjaluci nakon sjednice Upravnog odbora UIO.

On je naveo da je tokom rasprave istaknuto da su raspodjelom namjenskih sredstava od putarina stvoreni uslovi da entitetska poduzeća nastave izgradnju auto-puteva i ispunjavaju svoje obaveze prema kreditorima.

Prema njegovim riječima, članovi UIO razmatrali su danas i informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM bez zateznih kamata zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini.

“Direktor UIO upoznao je članove Upravnog odbora da je do sada po ovoj presudi skinuto više od četiri miliona KM sa nekoliko računa Uprave, te da to stvara probleme u radu jer se sredstva skidaju i s depozitnih računa”, naveo je Bevanda.

On je pojasnio da nakon što je prihvatio inicijativu radne grupe o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH kojim bi se uveo moratorijum na tri godine na povećanje specifične akcize na cigarete, Upravni odbor UIO danas je usvojio nacrt ovog zakona i uputio ga u dalju proceduru Savjetu ministara.

Bvanda je naveo da Upravni odbor UIO nije dao pozitivno mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama koji se odnosi na smanjenje akcize na gorivo, a koji je u proceduri na prijedlog tri poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana