Besplatna onlajn obuka o Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima

Srna
Besplatna onlajn obuka o Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima

SARAJEVO - Savjet Evrope lansirao je ažuriranu verziju besplatne obuke putem interneta "Uvod u evropsku konvenciju o ljudskim pravima", saopšteno je iz Kancelarije Savjeta Evrope u BiH.

U saopštenju je pojašnjeno da je interaktivna obuka, u trajanju od pet časova, namijenjena pravnim profesionalcima, javnim vlastima, civilnom društvu i studentima.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić rekla je da Evropa ima najjači sistem međunarodne zaštite ljudskih prava bilo gdje u svijetu zahvaljujući Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

"Da bi sistem ispunio svoj potencijal, potrebno je da pravnici, sudije, službenici vlada, nevladine organizacije i drugi profesionalci širom Evrope nauče kako ona funkcioniše i da to znanje koriste u svakodnevnom radu", izjavila je Burićeva.

Ažurirana obuka dio je opsežnog "HELP" programa Obrazovanja za ljudska prava za pravne stručnjake.

Obuka sadrži module o Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, Evropskom sudu za ljudska prava i, prvi put, izvršenju presuda suda u Strazburu, što je bitno za podizanje standarda ljudskih prava.

Ažurirana obuka sada je dostupna na engleskom jeziku, sa još nekoliko jezičkih verzija koje bi trebale da izađu u narednim mjesecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana