Bećirović i Komšić sa Guterešom o Srebrenici

Anadolija
Bećirović i Komšić sa Guterešom o Srebrenici

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i hrvatski član Željko Komšić razgovarali su sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u Njujorku.

Kako je saopšteno iz Predsjedniptva, „Bećirović i Komšić zahvalili su generalnom sekretaru Guterešu na dosadašnjoj podršci aktivnostima i mjerama u borbi protiv negiranja genocida, govora mržnje i veličanja ratnih zločina u BiH“.

Dodaje se da su „Guterešu  ukazali na važne činjenice vezane za prijedlog rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN“ te da je „naglašeno da je pravosnažnim presudama najviših sudova UN (Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju) potvrđeno da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid“.

-Istaknuta je važnost da Generalna skupština UN usvoji rezoluciju o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. Naglasili su da će UN, usvajanjem rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, ukazati na važnost promoviranja istine o počinjenom genocidu – istaknuto je u saopštenju.

Iz Predsjedništva BiH dodaju da je „Gutereš naglasio da je apsolutno neprihvatljiv bilo kakav oblik negiranja genocida“, te je iskazao punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

-Tokom razgovora s generalnim sekretarom Bećirović i Komšić istakli su da je osnovni cilj rezolucije izgradnja mira, sigurnosti i povjerenja u BiH i regionu. Takođe, naglašeno je da je važno usvajanje rezolucije i zbog očuvanja kredibiliteta UN i ukazivanja na važnost poštivanja presuda sudova UN, izvlačenja pouka iz neuspjeha UN u sprečavanju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kao i ukazivanja i na globalnu važnost prevencije genocida.

zaključili su iz Predsjedništva BiH – dodato je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana