Бећировић и Комшић са Гутерешом о Сребреници

Анадолија
Бећировић и Комшић са Гутерешом о Сребреници

САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић и хрватски члан Жељко Комшић разговарали су са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом у Њујорку.

Како је саопштено из Предсједниптва, „Бећировић и Комшић захвалили су генералном секретару Гутерешу на досадашњој подршци активностима и мјерама у борби против негирања геноцида, говора мржње и величања ратних злочина у БиХ“.

Додаје се да су „Гутерешу  указали на важне чињенице везане за приједлог резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН“ те да је „наглашено да је правоснажним пресудама највиших судова УН (Међународни суд правде и Међународни кривични трибунал за бившу Југославију) потврђено да је над Бошњацима у УН сигурној зони Сребреница почињен геноцид“.

-Истакнута је важност да Генерална скупштина УН усвоји резолуцију о Међународном дану сјећања и обиљежавања геноцида у Сребреници почињеног 1995. године. Нагласили су да ће УН, усвајањем резолуције о 11. јулу као Међународном дану сјећања и обиљежавања геноцида у Сребреници, указати на важност промовирања истине о почињеном геноциду – истакнуто је у саопштењу.

Из Предсједништва БиХ додају да је „Гутереш нагласио да је апсолутно неприхватљив било какав облик негирања геноцида“, те је исказао пуну подршку суверенитету и територијалном интегритету БиХ.

-Током разговора с генералним секретаром Бећировић и Комшић истакли су да је основни циљ резолуције изградња мира, сигурности и повјерења у БиХ и региону. Такође, наглашено је да је важно усвајање резолуције и због очувања кредибилитета УН и указивања на важност поштивања пресуда судова УН, извлачења поука из неуспјеха УН у спречавању геноцида над Бошњацима у Сребреници, као и указивања и на глобалну важност превенције геноцида.

закључили су из Предсједништва БиХ – додато је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана