Bašić: Vlada Livanjskog kantona od osnivanja nije razmatrala pitanje migranata

Srna
Bašić: Vlada Livanjskog kantona od osnivanja nije razmatrala pitanje migranata

LIVNO - Vlada Livanjskog kantona nije razmatrala pitanja koja se odnose na zbrinjavanje migranata na području ovog kantona, izjavio je Srni ministar pravosuđa i uprave Milan Bašić.

Bašić je precizirao da Vlada od formiranja 21. decembra prošle godine do danas ni na jednoj sjednici nije razmatrala pitanja koja se odnose na zbrinjavanje migranata niti je bila predložena tačka dnevnog reda koja se odnosi na tu problematiku.

“Ukoliko i postoje nekakve namjere i planovi u vezi sa aktivnostima na zbrinjavanju migranata na području Kantona 10, onda se oni prave bez znanja i bilo kakve saglasnosti Vlade”, rekao je Bašić.

Bašić je naveo da su sa njim saglasni i “ministar rada, zdravstva, socijalne zaštite i raseljenih Momčilo Bajić i ministar privrede Dijana Puzigaća i tvrde da Vlada ovog kantona nema ni infrastrukturnih ni zdravstvenih mogućnosti da se uhvati u koštac sa problemima migranata”.

Prema njegovim riječima, priča o migrantskim kampovima, pogotovo na području povratničkih opština Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo je nepotrebno unošenje nemira među građane tih opština, koje spadaju među najslabije razvijene u cijeloj BiH.

“Ako ikada i bude nekih ozbiljnih planova za smještaj migranata na ovim prostorima, to se neće moći učiniti bez saglasnosti Skupštine i Vlade Kantona, a to do sada nije razmatrano od ovih institucija”, naveo je Bašić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana