Azra Bašić ubijala i svirepo mučila zarobljene Srbe

G. M.
Azra Bašić ubijala i svirepo mučila zarobljene Srbe

Sarajevo - Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Azre Bašić (57) zbog ratnih zločina koje je kao pripadnica HVO-a počinila nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente 1992. godine.

Prema navodima optužnice, Bašićeva, koju su logoraši zvali "Azra dva noža" i "Krvava Azra" je nožem, na izuzetno svirep način, ubila civila srpske nacionalnosti, koji je ležao na podu nakon što je teško pretučen i zlostavljan.

- Ona je optužena i da je u više navrata, na svirep način mučila i zlostavljala veći broj zatvorenika srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u Domu JNA u Derventi, nanoseći im teške fizičke i psihičke povrede od kojih i danas osjećaju posljedice - ističu u Tužilaštvu koje će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 32 svjedoka i prilaganjem više od 80 dokaznih materijala.

Bašićeva je nedavno iz SAD izručena pravosuđu BiH i od tada se nalazi u pritvoru. U Derventi je tokom rata boravila kao pripadnica formacije sastavljene od dobrovoljaca iz Rijeke u kojoj je rođena i u to vrijeme bila je hrvatska državljanka. Ona je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentaki (SAD) nakon čega su je zajednički locirali pravosuđe BiH i američke vlasti. Uhapšena je i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učestvovanju u ratu u BiH. S obzirom na to da je na osnovu zahtjeva pravosuđa BiH za Bašićevom raspisana potjernica, vlasti SAD sprovele su postupak njenog izručenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana