Arnautović pravi cirkus od CIK-a

Vedrana Kulaga Simić
Arnautović pravi cirkus od CIK-a

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila je u petak, nakon izvršenih provjera, prvih 59 političkih partija za učešće na opštim izborima, ali je zasjedanje obilježila žestoka rasprava među članovima nakon što je prvi čovjek te institucije Suad Arnautović, iznenada, pozivajući se na nametnute odredbe zakona, zatražio da SRS “Dr Vojislav Šešelj” pod tim nazivom ne ide u kampanju.

Sjednice CIK-a, od kada je Arnautović preuzeo rukovođenje, prema izjavama članova te institucije, mahom iz reda srpskog i hrvatskog naroda, postale su veoma turbulentne i politički obojene. Naime, Arnautović je zatražio u petak da SRS “Dr Vojislav Šešelj” ne bude ovjeren pod tim imenom za ovaj izborni ciklus, iako je u sudu tako registrovan, uz obrazloženje da je i do sada sa tom partijom bilo sličnih problema. Međutim dodatni argument mu je što su u međuvremenu na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo tadašnji visoki predstavnik Valentin Incko, a koje se tiču, između ostalog, zabrane negiranja genocida i ratnih zločina.

- Vojislav Šešelj je presuđeni ratni zločinac u Hagu. Ogranak te stranke u BiH baštini ista programska dokumenta na kojima je utemeljena centrala stranke u Srbiji - rekao je Arnautović, nastavivši da ta stranka baštini borbu za ujedinjenje svih srpskih zemalja, a to znači “borba za propagiranje velikosprske ideologije” i “veliku Srbiju”.

Na to je oštro reagovala član CIK-a Vanja Bjelica Prutina, naglasivši da je to trebalo iznijeti na kolegijumu, a ne da koristi faktor iznenađenja i kad se uključe kamere.

- Protivim se prijedlogu, stranka je registrovana pod tim nazivom. Ne mislim da se bilo ko ovim veliča, a šokirana sam prijedlogom - rekla je, upozorivši Arnautovića da narušava imidž CIK-a i sve dovodi u veoma neprijatnu situaciju.

Reagovao je i član iz reda Hrvata Vlado Rogić. Smatra da ovim stvarima treba da se bave neka druga tijela u BiH i da ako smatraju da nisu ispunjeni zakonski uslovi treba djelovati i obavijestiti CIK.

- To su politička pitanja i ne slažem se sa uvođenjem političkih pitanja za ovaj sto. Nemojte, predsjedniče, rušiti dignitet. Ovo nije dobar način da krenemo u izborni proces. Ako ćemo i ubuduće ovako raditi, neće nam pomoći sve pare ovog svijeta da sprovedemo izbore. Ne slažem se sa ovim vođenjem, morate uvažavati i ostale članove - poručio je Rogić nakon što je došlo do još većih tenzija kada je Arnautović pokušao da kroz glasanje progura svoj prijedlog, a što je izazvalo konfuziju kod dijela članova, te je i Bjelica-Prutina poručila da nikome nije jasno za šta se glasa i da ne želi tako da radi.

Arnautović nije do kraja javnog dijela sjednice odstupio od svog stava, a u njegovu odbranu je stao Ahmet Šantić. Ipak, nakon burne sjednice potvrđeno je da je ovjereno 59 partija.

Žiško odbijen

CIK je, osim partija, ovjerio i prijave osam nezavisnih kandidata, dok će se od devet tražiti da otklone nedostatke. Federalni mediji su objavili da je odbijena kandidatura Mahira Žiška za člana Predsjedništva BiH, jer prijava sadrži manji broj potpisa podrške birača. Žiško je jedan od optuženih u predmetu “Dobrovoljačka ulica”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana