Арнаутовић прави циркус од ЦИК-а

Ведрана Кулага Симић
Арнаутовић прави циркус од ЦИК-а

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ овјерила је у петак, након извршених провјера, првих 59 политичких партија за учешће на општим изборима, али је засједање обиљежила жестока расправа међу члановима након што је први човјек те институције Суад Арнаутовић, изненада, позивајући се на наметнуте одредбе закона, затражио да СРС “Др Војислав Шешељ” под тим називом не иде у кампању.

Сједнице ЦИК-а, од када је Арнаутовић преузео руковођење, према изјавама чланова те институције, махом из реда српског и хрватског народа, постале су веома турбулентне и политички обојене. Наиме, Арнаутовић је затражио у петак да СРС “Др Војислав Шешељ” не буде овјерен под тим именом за овај изборни циклус, иако је у суду тако регистрован, уз образложење да је и до сада са том партијом било сличних проблема. Међутим додатни аргумент му је што су у међувремену на снагу ступиле измјене Кривичног закона БиХ које је наметнуо тадашњи високи представник Валентин Инцко, а које се тичу, између осталог, забране негирања геноцида и ратних злочина.

- Војислав Шешељ је пресуђени ратни злочинац у Хагу. Огранак те странке у БиХ баштини иста програмска документа на којима је утемељена централа странке у Србији - рекао је Арнаутовић, наставивши да та странка баштини борбу за уједињење свих српских земаља, а то значи “борба за пропагирање великоспрске идеологије” и “велику Србију”.

На то је оштро реаговала члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина, нагласивши да је то требало изнијети на колегијуму, а не да користи фактор изненађења и кад се укључе камере.

- Противим се приједлогу, странка је регистрована под тим називом. Не мислим да се било ко овим велича, а шокирана сам приједлогом - рекла је, упозоривши Арнаутовића да нарушава имиџ ЦИК-а и све доводи у веома непријатну ситуацију.

Реаговао је и члан из реда Хрвата Владо Рогић. Сматра да овим стварима треба да се баве нека друга тијела у БиХ и да ако сматрају да нису испуњени законски услови треба дјеловати и обавијестити ЦИК.

- То су политичка питања и не слажем се са увођењем политичких питања за овај сто. Немојте, предсједниче, рушити дигнитет. Ово није добар начин да кренемо у изборни процес. Ако ћемо и убудуће овако радити, неће нам помоћи све паре овог свијета да спроведемо изборе. Не слажем се са овим вођењем, морате уважавати и остале чланове - поручио је Рогић након што је дошло до још већих тензија када је Арнаутовић покушао да кроз гласање прогура свој приједлог, а што је изазвало конфузију код дијела чланова, те је и Бјелица-Прутина поручила да никоме није јасно за шта се гласа и да не жели тако да ради.

Арнаутовић није до краја јавног дијела сједнице одступио од свог става, а у његову одбрану је стао Ахмет Шантић. Ипак, након бурне сједнице потврђено је да је овјерено 59 партија.

Жишко одбијен

ЦИК је, осим партија, овјерио и пријаве осам независних кандидата, док ће се од девет тражити да отклоне недостатке. Федерални медији су објавили да је одбијена кандидатура Махира Жишка за члана Предсједништва БиХ, јер пријава садржи мањи број потписа подршке бирача. Жишко је један од оптужених у предмету “Добровољачка улица”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана