Američka ambasada u BiH: Za krizu kriv prije svih Dodik

GS
Američka ambasada u BiH: Za krizu kriv prije svih Dodik

SARAJEVO - Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku krizu u BiH  te su naveli da je „nije proizvela međunarodna zajednica, nego domaći političari, a prije svih (predsjednik Srpske i lider SNSD-a) Milorad Dodik“.

- Dodik posvećuje mnogo vremena i energije prebacujući krivicu za vlastite neuspjehe na druge. Sumnjamo da bi iko ko je posljednjih 15 godina pažljivo pratio politiku ove zemlje bio toliko naivan da mu povjeruje. Sjedinjene Američke Države više od 30 godina rade u ime naroda BiH, te smo dosljedno i snažno pozivali političke lidere da usvoje reforme koje su potrebne za napredak zemlje ka NATO i EU. Čvrsto smo se držali tih standarda, a kada su stranački lideri predložili rješenja koja nisu u skladu s njima, izrazili smo svoju zabrinutost i privatno i javno - kazali su iz Ambasade SAD, prenosi Kliks.

Kako dodaju, „nisu snizili standarde niti očekivanja da bi usrećili čelnika bilo koje stranke“.

-Znamo da neki ljudi nisu srećni zbog toga, pa tako i neki stranački lideri, ali mi nismo tu da njima udovoljavamo. Ovdje smo da promovišemo, štitimo i branimo interese Amerike i bili smo sasvim jasni po tom pitanju: podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH i podržavamo njenu integraciju u evroatlantske institucije. Ti su ciljevi zajednički nama i građanima Bosne i Hercegovine - zaključili su iz Ambasade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana