Ambasadori zemalja NATO saveza razmatraju situaciju u Siriji nakon pogibije najmanje 33 turska vojnika

Srna, Kliks
Ambasadori zemalja NATO saveza razmatraju situaciju u Siriji nakon pogibije najmanje 33 turska vojnika

ANKARA - Ambasadori zemalja NATO saveza sastaće se danas radi konsultacija u vezi sa situacijom u Siriji na zahtjev Turske, saopštio je generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg.

Najmanje 33 turska vojnika poginula su juče u vazdušnim udarima u sirijskoj provinciji Idlib. Visoki turski službenik saopštio je da su vojnici ubijeni u napadu koji su izvele sirijske snage.

Soltenberg je napisao na "Tviteru" da će se Savjet NATO-a sastati na zahtjev Ankare da bi se konsultovao u skladu sa članom 4 osnivačkog sporazuma Alijanse povodom situacije u Siriji. Prema članu 4, članica može da zatraži konsultacije ako vjeruje da je ugrožen njen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu razgovarao je kasno sinoć telefonom sa Stoltenbergom.

Tenzije su u porastu u sirijskoj provinciji Idlib, gdje su pojačani sukobi pobunjenika koji imaju podršku Ankare sa jedne strane i sirijskih državnih trupa i ruskih snaga sa druge.

Turska je uzvratila napad nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdogan održao hitan bezbjednosni sastanak na najvišem nivou. On je tražio od sirijskih snaga da se povuku nazad sa svojih pozicija gdje je Turska postavila vojne posmatračke punktove, a ranije je prijetio napadom ako ga ne poslušaju.

Rusija je optužila Tursku da krši dogovoreno primirje iz 2018. godine podržavajući pobunjenike.

Turska je ranije saopštila da otvara granice za izbjeglice iz Sirije i da će ih pustiti da prođu u Evropu nesmetano.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana